Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amikor Robert Adler és Eugene Polley a XX. század derekán feltalálták az első vezeték nélküli tévé távirányítót, valószínűleg senki sem gondolta, hogy csaknem hatvan évvel később az olyan hétköznapi dolgokat, mint a villany felkapcsolása vagy a tűzhely begyújtása még mindig egy kapcsolóval fogjuk intézni. Lehet, hogy már nem sokáig.

Bár a lakás távirányítására az évek alatt számtalan elképzelés született (a hangérzékeny villanykapcsolótól a legújabb wifis tévékig), olyan eszköz, amely valóban képes megoldani a teljes lakás távoli felügyeletét és irányítását, ráadásul a nagy többség számára is megfizethető, mindeddig nem volt.

Bár van egy olyan érzésünk, hogy a Ninja Blocks képességeit még maguk a készítői sem ismerték ki teljesen, nagyon úgy tűnik, a wifivel ellátott kis szerkezet megoldást nyújt erre a problémára. Az eszköz alapból egy mozgásérzékelőt és egy hőmérőt tartalmaz, de rendkívül rugalmas konfigurálhatóságának köszönhetően az egyszerű biztonsági rendszerből könnyen az egész lakást ellenőrző és irányító eszköz hozható létre. A 199 dolláros (43 ezer forint) géphez 6–15 dollárért vásárolható ajtóra és ablakokra szerelhető szenzor, vezeték nélküli gomb, fényérzékelő, mozgásérzékelő és hőmérő, de akár kamera is csatlakoztatható hozzá. Ezenkívül tizenkét dollárért szabványos konnektorokat is vásárolhatunk, amelyeket tetszés szerint tudunk ki-be kapcsolni a Ninja Blocks segítségével.

A lehetőségek száma szinte végtelen: kérhetünk sms-értesítést arról, ha nyitva maradt egy ablak vagy ha a szenzor mozgást érzékel a ház körül, ellenőrizhetjük a hőmérsékletet, automatizálhatjuk a lámpák fel- és lekapcsolását, de a Siri személyi asszisztenshez csatlakoztatva akár a klímát is irányíthatjuk a távolból. Mivel a rendszer nyílt forráskódú, szinte bármivel kompatibilis, jó marketingstratégiával csupán idő kérdése, hogy a fillérekért beszerezhető alkatrészek az összes háztartási eszközben megjelenjenek, de egy megbízható szerelő segítségével akár egy teljesen hagyományos kávéfőzőt is átalakíthatunk Ninja Blocks-kompatibilissé.

A Ninja Blocks népszerűségére jellemző, hogy a következő, márciusra ígért ezerdarabos szállítmányból február elejére összesen kétszáz maradt, így ha nem akarsz hónapokat várni a következő szállítmányra, érdemes idejében megrendelni a honlapon.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.