Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Syrian Electronic Army nevű csoport vasárnap feltörte a Microsoft News Twitter-fiókját, és néhány órára eltérítették a Microsoft hivatalos blogját is. Az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a Microsoft kiadja az Outlook- és Hotmail-felhasználók adatait a kormánynak. Rendes tőlük, de ezt már legalább fél éve tudjuk.

Az Asszad- (és a jelek szerint Google-) párti szír elektronikai hadsereg elég mélyen beleáshatta magát a Microsoft rendszerébe, hiszen a Twitterre feltöltött képek tanúsága szerint még a belső levelezéshez is hozzáfértek. A Microsoftnak órákba tellett helyreállítani a blogot, ami főleg azért furcsa, mert a támadás nem érhette őket teljesen váratlanul: a szír hackerek bő egy hete, újév napján is megtámadták a cég szervereit, de akkor csak a Skype Twitter-fiókját és a hozzá tartozó hivatalos blogot törték fel.

A virtuális hadviselés egyébként egyáltalán nem ismeretlen dolog a számítástechnikában: egyesek szerint az USA és Irán már valóságos világháborút vív egymással a neten, a Szíria–Microsoft frontvonal megnyitása viszont még így is elég meglepő fordulatnak tűnik.

(Fotó: Gizmodo)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.