Sztárok a kódsor mögött – A tíz leghíresebb videojáték-múzsa
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Korábban már bemutattuk a tíz legszexisebb hölgyeményt, akiket szorgos programozók egyesekké és nullákká alakítottak, most pedig elérkezett az ideje számba venni azokat a hímnemű hírességeket, akik személyesen tették tiszteletüket a videojátékok színes-szagos világában. Egyet kijelenthetünk; a játéktörténelem nem szűkölködik filmadaptációkban, valós személyek játékhősökké formálásában és meglepő cameokban. Elég, ha az évente megjelenő sportjáték-sorozatokra gondolunk, melyek mindegyike tucatnyi valódi focistát, kosarast, vagy épp golfozót tud felmutatni. Összeállításunkban összetoboroztuk a tíz legnagyobb sztárt, akiket valaha a virtuális térbe csábítottak.

Chuck Norris

Ebben tűnt fel: Chuck Norris Superkicks

Először valaki mással szerettük volna kezdeni az összeállítást, de aztán szerkesztőségünk nem merte felvállalni az ezzel járó retorziókat. 1983-ban a 8-bites generáció legtöbb masinájára adta ki a Xonox nevű stúdió a Chuck Norris Superkicks című játékot, melyben maga az utolérhetetlen akcióhős osztogatta a pofonokat. (Persze tudjuk, a pofon enyhe kifejezés egy olyan támadó mozdulatra, mely képes kifordítani az ember arcbőrét.) Ebben a játékban még nem vendégszerepelt az ikonikus vörös szakáll, hiszen az csak később foglalta el megérdemelt helyét a már születését megelőzően is történelmi hős állán. A játék egyébként egy egyszerű sétálós-verekedős produktum volt… Pontosítunk; egy olyan galaktikus jelentőségű program volt, melynek azóta sincs párja. (Jó lesz így, Mr. Norris?)

Snoop Dogg

Ebben tűnt fel: True Crime Streets of L.A.; Def Jam: Fight for NY; Tekken Tag Tournament 2

Nemrég a Sziget közönsége élőben tapasztalhatta meg, hogy a lassan 41 éves hip-hop fenegyerek a lazaságban nem ismer tréfát. A rapper a zene mellett a videojátékokat is imádja, így nem csoda, hogy a színvonalasabb fejlesztőstúdiók felkéréseire általában habozás nélkül mond igent. Ha pedig videojáték, akkor nem árt némi coolságot injekciózni az imidzsbe ezen a fronton is, így amikor Snoop virtuális formában jelenik meg a tévénk képernyőjén, akkor ott valaki nagyon hamar pofán van verve vagy lőve. Vendégszereplései közül talán a Fight for NY című előző konzolgenerációs verekedős játék a leginkább szóra érdemes, de hamarosan megjelenik a legújabb Tekken is, melyben hősünk a tőle megszokott lazasággal fogja zsűrizni az előtte lezavart küzdelmeket.

Bruce Lee

Ebben tűnt fel: Bruce Lee; Bruce Lee Lives; Dragon: The Bruce Lee Story; Bruce Lee: Quest of the Dragon; Bruce Lee: Return of the Legend

A tragikusan fiatalon elhunyt kínai származású színész és harcművész saját nevén is rengeteg játékban vendégszerepelt, de emellett egy archetípust is létrehozott a videojátékok világában. Kétség sem férhet hozzá, hogy ki ihlette a Street Fighter sorozat Fei Long, vagy a Tekken sorozat Law nevű karakterét. Hősünk sajnos egyik játékot sem láthatta a saját szemével, hiszen a C64-re is megjelent Bruce Lee című program is bő tíz évvel a halála után, 1984-ben jelent meg. Ez az alkotás biztosan tetszett volna hősünknek, ahogy a kor közönsége is örömmel fogadta az alapvetően egyszerű, de élvezetes játékot. Egy folyton feltámadó karddal hadonászó nindzsa és egy szumó birkózó elől kellett szaladgálni különböző pályákon, de azért a nagy menekülés közben néha elcsattant egy-két legendás pofon.

50 Cent

Ebben tűnt fel: 50 Cent: Bulletproof; 50 Cent: Blood on the Sand

Bár az Eminem által magasba emelt rapper mára nem keveset veszített ázsiójából, karrierje csúcsán, 2005-ben olyan magasan ragyogott a csillaga, hogy a Sierra képes volt egy mezei lövöldözős stuffot kizárólag az ő star powerjére építeni. A Bulletproof című játékban Ötven Fillérnek kicsit rosszul esik, hogy valaki bérgyilkost fogad ellene, ezért a morcos haverokkal tanulnak Jules és Vincent hibájából, és puskát vesznek magukhoz a melóhoz. Az alkotás – a szolid siker ellenére – Blood on the Sand címmel még egy folytatást is kapott, melybe a készítők integrálták a Művész Úr klipjeit is, így mindenkinek fel kellett számolnia azzal az illúzióval, hogy ezeket a játékokat nem 50 Cent reklámoknak szánták.

Sylvester Stallone

Ebben tűnt fel: Rocky; Rocky: Legends; Rocky Balboa

Rocky Balboa látszatra egy csendes, jószívű, mindent elbénázó óriás, aki akkor mutatja ki a foga fehérjét, amikor nyugdíjas nagypapa kinézetű edzője bezavarja a ringbe. Azt biztosan tudod, hogy Stallone ezzel a figurával igazi ikont alkotott, az viszont kevésbé köztudott, hogy Rocky nem egyszer volt számítógépes játék hőse is, mely szerepléseihez ráadásul a színész-rendező is hozzájárult. Először 1987-ben jelent meg a karakter nevével fémjelzett játék a SEGA gondozásában, aztán egy izmos kihagyás után 2002-ben a Rage dolgozta fel az ökölvívó sztoriját, ami még egy folytatást is kapott két évvel később Legends alcímmel. Végül maga Sly gondolta úgy, hogy egy rakás – egyre színvonaltalanabb – epizód után kötelessége becsülettel nyugdíjba küldeni a bokszolót, ezért leforgatta a Rocky Balboa című filmet, melyet 2007-ben egy azonos című játék menetrendszerűen fel is dolgozott.

Daniel Craig

Ebben tűnt fel: 007: Quantum of Solace: The Video Game; 007: Blood Stone; GoldenEye 007

Most mondhatnátok, hogy ne traktáljunk Titeket filmes játék-átiratokkal, hiszen ezeknek vajmi kevés köze van a sztár döntéséhez, aki esetleg eltorzult arccal figyeli, hogy milyen silány feldolgozásokkal járatják le a nevét. A kifogás jogos is lenne, de nem kedvenc prózai arcú színészünkkel kapcsolatban. A Daniel Craig arcával és hangjával készült videojátékok közül ugyanis csak a 2008-as Quantum of Solace filmes átirat, a másik két produktum már nem az, és annak ellenére, hogy erre semmilyen megállapodás nem kötelezte a sztárt, Craig boldogan írta alá a szerződést a készítők ügyvédeivel. Három játékban tűnt fel emberünk James Bondként, de különösen a Blood Stone című teljesen középszerű programmal kapcsolatban lett volna jó, ha annak idején kicsit elgondolkodik az orra elé dugott papír aláírásán.

Vin Diesel

Ebben tűnt fel: Riddick: Escape from Butcher Bay; Riddick: Assault on Dark Athena; The Wheelman

Kidobóból színésszé (talán túloztunk egy kicsit), majd akciósztárból videojáték-hőssé válni nem lehet egyszerű, de mindenki kedvenc tarkopasz keménylegényének, Vin Dieselnek még ez is sikerült. Először egy filmes karakterként látogatott el a játékok világába, amikor a Pitch Black című film antihőseként, Riddick-ként gyilkolászott végig két játékot (Riddick: Escape from Butcher Bay, majd később Assault on Dark Athena), de nem sokáig váratott magára az igazi áttörés sem, amikor kizárólag az ő nevére építettek egy egész alkotást. A Wheelman című program 2009-ben jelent meg és a sztoriját tekintve mintha a Halálos iramban című autós-lövöldözős akciófilm eszmei folytatása lett volna. A játékosnak (minő meglepetés!) vezetni, lövöldözni, aztán vezetés közben lövöldözni kellett ebben az egészen vállalható produktumban. Hiába azonban a whiskey-szaggatta bariton, a játékból alig adtak el hétszázezer példányt a két vezető konzolra.

Ozzy Osbourne

Ebben tűnt fel: Brutal Legends; Guitar Hero: World Tour

Ugyan manapság látszólag csak néha szakítja meg nála a katatóniába hajló állapotot egy-egy artikulálatlan gurgulázás, Ozzy Osbourne azért hajlandó néha felkelni a székéből, hogy felidézze azokat a napokat, amikor még nem csak a zsibbadt mosoly volt képes kiülni az arcára. A Brütal Legend című 2009-es heavy metal tripet imádtuk, de sajnos ebben az érzésben csak a játékos-társadalom elenyésző része osztozott velünk. A program ugyan megbukott a pénztáraknál, de a metalszívű gémerek örökre őrzik magukban azt a pillanatot, amikor először jelent meg a képernyőn Ozzy, aki a főhőst különböző autó-tuningokkal segítette a harcban. Hősünk később megjelent egy Guitar Hero részben is, azonban ha minden zenészt felsorolnánk, aki ebben a sorozatban valaha vendégszerepelt, akkor cikkünknek soha nem lenne vége.

Jet Li

Ebben tűnt fel: Jet Li: Rise to Honor

Jet Li tagadhatatlanul az egyik legkeményebb pali jelenleg a Földgolyón. (Természetesen listánk első szereplőjét leszámítva.) Gyermekként lett belőle nemzeti wushu bajnok Kínában és még évekig tartotta magánál ezt a címet. Feltételezzük, hogy csak azért vették el tőle végül, mert megunta az egész hacacárét. Így vagy úgy, de hősünk harmincöt évesen már a Mel Gibson-Danny Glover együttes seggét rúgta szét a Halálos fegyver 4-ben. Innen már csak néhány lépés volt hátra a 2004-ben kizárólag Playstation 2-re megjelent Jet Li: Rise to Honor című akciójátékig, melyben ez a vídia-keménységű törpe harcművész úgy küldte a másvilágra a rá támadó rosszarcúakat, hogy a szemfüles játékos közben egy rakás régebbi filmjét is felismerhette.

Michael Jackson

Ebben tűnt fel: Michael Jackson’s Moonwalker; Michael Jackson: The Experience

Michael Jackson Moonwalker című filmje megihlette a játékfejlesztőket is, így 1989-ben a létező összes platformra kijött a film azonos című játékfeldolgozása, melynek fejlesztésében a pop királya is lelkesen vett részt. A program maga egy lövöldözős-verekedős stuff volt, amit a korszakalkotó zenész számainak prüntyögős verziói festettek alá, miközben a film maskaráiba öltözött digitális Jacko-figurák ropták a bugit. 2010-ben a sztár halála után a zenész emlékét szorgalmasan fejő stúdiókhoz az Ubisoft is odaverekedte magát és kiadta a Michael Jackson: The Experience című party-játékot. Nincs is ezzel a programmal semmi baj, csak éppen közel sincs annyira jó, hogy ne akarjunk hangot adni ellenérzésünknek.

Még több játékajánló és infó a Playeren!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.