Top 10 videojáték remake
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hamarosan mozikba kerül az osztrák tölgy egyik legsikeresebb filmjének, az Emlékmásnak a remake-je, úgyhogy elhatároztuk, hogy kicsit a körmére nézünk a videojáték-ipar nagy másológépeinek is. Mivel a programozók is szeretnek spórolni a befektetett kreatív energián, azért a helyzet ezen a fronton ha lehet még rosszabb, mint a filmvilágban. Évente frissített, alig fejlődő sorozatok, rókabőr-szagú „rendezői” változatok, HD-remixek, sikeres klasszikusokat másoló silány utánzatok és még ki tudja milyen anomáliák támadnak a gyanútlan játékosra. Ezeket most kicsit félretettük, hogy összegyűjthessük a tíz legjobb újrahasznosítással született játékot. Ha kedved támadna nosztalgiázni, ezekkel biztosan nem jársz rosszul.

Counter-Strike: Source

2004 – PC

A Counter-Strike diadalmenete nem mindennapi: Lelkes játékosok a Half-Life forráskódjának módosításával hozták létre az első verzióját 1999-ben, mely még a Valve tetszését is elnyerte, így egy évvel később a multimókára kihegyezett online lövölde kereskedelmi forgalomba került. A CS: Source tulajdonképpen nem csinált mást, mint átdolgozta ezt a játékot a Source nevű grafikus motorra. Mivel azonban a legtöbb gémer számítógépe nem volt elég erős a program futtatásához, ezért a sikerre várni kellett addig, amíg Apuci végre a zsebébe nyúlt és adott a kölöknek egy kis pénzt RAM-ra.

Punch Out!!

2009 – Nintendo Wii

A Punch Out!! című bokszjáték 1984-es eredeti verziója a Super Nintendo Entertainment System (SNES) nevű konzol egyik legszórakoztatóbb játéka volt, ami még mai szemmel sem utolsó szórakozás. Nem csoda, ha a Nintendo 2009-ben ismét elővette a jól bevált receptet és azonos címmel dolgozta fel a mesterművet a Wii tulajdonosok legnagyobb örömére.

Lara Croft Tomb Raider: Anniversary

2007 – PS3/Xbox360/PC

Az 1996-os Tomb Raider a maga idején gyönyörű játék volt, ám hiába váltottak ki a kor játékos kedvű kamaszaiból ábrándos sóhajt a főhősnő ábrázoló geometria óráról szalajtott mellei, napjaink közönsége már inkább csendes kuncogással válaszol a matematikailag tökéletes idomokra. Lara kisasszony megkopott renoméját (és a kiadó pénztárcáját) a Crystal Dynamics 2007-ben próbálta meg helyreállítani, amikor az első részt korszerű köntösbe öltöztette Anniversary alcímmel.

Bionic Commando Rearmed

2008 – PS3/Xbox360/PC

A Bionic Commando című ugrálós-lövöldözős sorozat első része 1987-ben jelent meg egy játéktermi gép formájában, majd a Capcom egy kis átdolgozás után NES-re is kiadta egy évvel később. A program eredeti japán címe a következő: Hitler no Fukkatsu: Top Secret, vagyis Hitler feltámadása: Top Secret. Igen, jól gondolod; a játék nettósított marhaság-tartalma az élvezetes játékmenettel karöltve voltak a fő tényezők, melyek sikerre vitték a produktumot. Olyannyira, hogy 2008-ban Rearmed alcímmel rehabilitálták a sikeres eredetit egy nem kevésbé remekbe szabott remake formájában, mely később egy folytatást is kapott.

Warhawk

2007 – PS3

A Warhawk első verziója 1986-ban jelent meg C64-re, majd 1995-ben dolgozták fel első alkalommal a Sony legendás Playstation-jére. Itt azonban nincs vége a történetnek, hiszen 2007-ben másodjára is felélesztették a repkedős-lövöldözős stuffot, ismét csak változatlan címmel. A Warhawk ritka példája annak, amikor egy játék minden újrahasznosítással egyre jobb lett. Harmadik inkarnációjának eszmei követője, a Starhawk éppen idén jelent meg és – bár anyagilag szolid bukás lett a sorsa – jelenleg a legegyedibb multimóka, ami konzolokon elérhető.

Super Mario 64 DS

2004 – Nintendo DS

A Super Mario 64 címében azért az a bizonyos szám, mert a játék eredeti verziója 1996-ben jelent meg Nintendo 64-re, mely pedig onnan kapta a nevét, hogy ez volt a játéktörténelem első 64 bites konzolja. Ez persze nem akadályozta meg a japán céget abban, hogy a számot a nagy sikerű kézikonzolra 2004-ben kiadott remake címében is benne hagyja. A végeredmény ettől eltekintve tökéletes feldolgozása a nagy elődnek, ami az első 3D-s Mario játékként szerzett hírnevet.

Crazy Taxi

2010 – PS3/Xbox360

A Crazy Taxi a történelem első sandbox-versenyjátéka, melyben a játékosnak egy őrületes soundtrack egyidejű bömböltetése mellett kellett utasokat időre kidobnia egy nagyváros különböző pontjain. A játék 2000-ben érte el a csúcspontját az azóta érdemtelenül eltűnt Sega Dreamcast nevű konzolon. Különböző díjak bezsebelése és egyöntetű kritikai siker után – néhány silány folytatást leszámítva – tetszhalott állapotba hibernálta magát, majd két éve újra berobbant a köztudatba egy a kurrens konzolokra megjelenő remake-kel. A feltámasztás jól sikerült, még akkor is, ha a játékmenet az elmúlt 10 évben sokat veszített frissességéből.

Metal Gear Solid: Twin Snakes

2004 – Nintendo GameCube

Ez a játék talán a videojáték-történelem legjobb remake-je. A Konami tulajdonképpen a Playstation-re megjelent kultikus Metal Gear Solid sztoriját mondta fel újra, ám az élményhez hozzátette az időközben PS2-re kiadott második rész több elemét is. A végeredmény tehát inkább átértelmezés, mint másolás. A GameCube tulajdonosok teljes joggal verhették a mellüket a mesteri játék miatt, hiszen a Twin Snakes csak és kizárólag az ő gépükre jelent meg.

Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

1991 – PC

1987-ben látogatott el először PC-re és az Apple II nevű gépre a kanos pincsikutya fizimiskájával hódító Larry Laffer. Mivel ez a verzió nem is annyira képekkel, mint inkább szöveggel mutatta be hősünk kalandjait, ezért a Sierra 1991-ben remake-elte a játékot, immár szemkápráztató (legalábbis akkoriban annak számító) VGA grafikával. A sikeres Kickstarter projekt után úgy néz ki megvalósul a Replay Games ötlete, mely Leisure Suit Larry: Reloaded címmel tavaly elkezdte HD grafikával és teljes szinkronnal megtámogatni az 1991-es feldolgozást, azonban a pénz időközben – ahogy szokás – elfogyott.

Doom 3

2004 – PC

Hiába a hármas szám, a radikálisan átszabott játékmenet, a korát meghaladó grafika és fényeffektek, egy felkészült játékos számára a negyedik pelenkacserénél nyilvánvalóvá vált, hogy az idSoftware díjakkal elhalmozott játéka egy az egyben a Doom 1993-as első részének sztoriját követi. Az alkotók persze inkább rebootnak nevezték művüket, egyfajta visszatérésnek a gyökerekhez, de minket nem lehet átverni.

Ha görcsbe rándul a hüvelykujjad, ha meglátsz egy kontrollert, akkor a Player játékrovatát neked találták ki!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.