Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

  • A Pinc VR az első iPhone-hoz csatlakoztatható virtuális szemüveg

  • Amit forradalmi módon, a mutatóujjunkra húzott gyűrűvel irányíthatunk

  • És ha minden jól megy, jövő nyáron már a kezünkbe is foghatjuk

Még mielőtt belemennénk a részletekbe, tisztázzuk a tényállást: ahogy az a névből is sejthető, az Apple-nek semmi köze nincs a szemüveghez, a Pinc VR-t a Cordon Media Inc. fejleszti, akik egyelőre az Indiegogón próbálják összelapátolni az induláshoz szükséges százezer dollárt. A közösségi finanszírozásból támogatott projektek sikerrátáját ismerve ez még egyáltalán nem jelent garanciát semmire, bár egy jó hajrával az indulóösszeg még simán összejöhet (egy hét után tizenötezer dollárnál járnak, és még még van három hetük).

És akkor lássuk a részleteket... a Pinc a Samsung Gear VR-hoz hasonlóan a telefon kijelzőjét használja megjelenítésre, ami az  1334×750 pixeles felbontású iPhone 6 esetében kicsit kevésnek tűnik, de a 6 Plus full HD felbontásával már simán rendben lehet. A nagy újítás, hogy a virtuális térben a mutatóujjunkra húzható gyűrűkkel navigálhatunk, amiknek a mozgását a szemüveg előlapján elhelyezett szenzor érzékeli. Hogy ez a gyakorlatban mennyire lesz használható, azt egyelőre nem tudjuk, a készítők mindenesetre azt ígérik, hogy a virtuális térben minden olyasmit csinálhatunk majd, amit egyébként is szoktunk, vagyis netezhetünk, dolgozhatunk, vásárolhatunk, meg persze megtapasztalhatunk egy teljesen új felhasználói élményt (viszont nem jó jel, hogy a kézenfekvő játékok-filmek kombót valamiért nem nagyon emlegetik).

Bár a projekt több szempontból is aggályos (betekintési szögről, és egyéb fontos technikai paraméterekről egyelőre semmit sem tudtunk meg), figyelembe véve, hogy a szemüveg szállítási költséggel együtt is csak kétszáz dollárba kerül, sokat nem veszíthetsz vele, ha megrendeled. Az biztos, hogy ha ez a cucc berobban a köztudatba, akkor a jelenlegi, néhány száz fős várólista hirtelen több tízezresre fog nőni, így ha mindenképpen kéne neked egy ilyen jövő nyárra, akkor érdemes időben bejelentkezni érte - de szigorúan csak akkor, ha az sem zavarna, ha egyszer csak bejelentenék, hogy "bocs, de ebből nem lesz semmi", mert egyelőre ez is eléggé sanszos.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.