Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Minden jel arra utal, hogy a Microsoft újabb tabletet ad ki, méghozzá Xbox-színekben. Redmondban nyitnak más platformok felé is: hamarosan elérhetővé válik az Office iOS-re és Androidra, az Apple pedig az új iPadekkel ismét sikert könyvelhetett el. Ez történt a héten.

Jön az Xbox-tablet?

A Microsoft vérszemet kapott saját gyártású táblagépek ügyében? Egyre inkább úgy tűnik, hogy a redmondi cég nem áll meg a már kapható Surface RT-nél és a várhatóan januárban érkező Surface Prónál, hanem a megszerzett tapasztalatokat egy újabb saját tablet készítésébe fekteti. Az újdonság a hírek szerint játékra lesz kihegyezve, ezért talán nem is meglepő, hogy a források Xbox Surface-ként emlegetik.

Az Xbox játékkonzol a konkurensek rendkívül erős mezőnyéből kiemelkedve az élre tudott törni, így a Microsoftnak van bőven tapasztalata a szórakozásra kifejlesztett eszközök piacán, amit akár kamatoztathat is a jövőbeli játéktabletjének fejlesztésében. Az Xbox Surface várhatóan a Windows 8 egy lecsupaszított verzióját fogja futtatni, amely az alapvető funkciókat (mint például a levelezés) természetesen támogatni fogja, de mindenképpen a játékokon lesz a hangsúly. Meglepő módon nem találunk tízcolosnál kisebb képernyőjű táblagépet a Windows 8-felhozatalban, főleg ha azt nézzük, hogy manapság egyre inkább errefelé tendál a tabletpiac. Ezért is érdekes, hogy az Xbox Surface-nél hétcolos kijelzőről pletykálnak, így gyakorlatilag ő lehet a Microsoft berkein belül a kis táblagépek úttörője.

Az eredeti Surface-eket sikerült a Microsoftnak teljes titoktartás mellett kifejlesztenie és legyártania, vélhetően ha akarják, meg tudják tenni ugyanezt az xboxos tablet esetén is. Mindenesetre egy csöppet gyanús, hogy jelenleg a Microsoft központjában gyakorlatilag lezárták azokat az épületeket, amelyeknek közük van az Xboxhoz: csak kiválasztott alkalmazottak léphetnek be ezekre a területekre.

Office iOS-re és Androidra

Hamarosan elmúlik az az időszak, amikor a telefonos Office csak a Windows Phone-ok kiváltsága, ugyanis a Microsoft bejelentette, hogy 2013 első negyedévében elérhető lesz az irodai programcsomag iPadre, iPhone-ra és Androidra is.

Első indításnál szükséged lesz egy Microsoft-fiókra a bejelentkezéshez, innentől pedig szabadon megtekintheted majd Word-, Excel- és PowerPoint-fájljaidat a telefonodon. Igen, csak megtekintheted, ugyanis a szerkesztéshez Office 365-előfizetés szükséges, amit akár az alkalmazáson belül is megvásárolhatsz majd. Mivel a szerkesztés csak az alapvető funkciókat tartalmazza, makrók futtatásában ne is reménykedj. Úgy tűnik, hogy a Microsoft valamennyire mégis hűséges marad a vásárlóihoz, ugyanis Windows Phone esetében a szerkesztés is ingyenes.

Újabb sikert könyvelhet el az Apple

Fagyoskodtál már egy egész éjszakán keresztül csak azért, hogy a legújabb, várva várt Apple termékhez az elsők között kaparinthasd meg? Nos, ha te nem is, de másfél millióan bevállalták a várakozást a hidegben: hárommillió iPadet és iPad minit adtak el az árusítás megkezdésének első hétvégéjén. A számításhoz egy kis magyarázat szükséges: egy ember egyszerre csak két iPadet vehet az első napokban, és tapasztalatok szerint nagyon kevesen vannak azok, akik egyetlen iPaddel hagyják el az Apple Store-t.

A hárommilliós eladás pontosan duplája az előző rekordnak: tavasszal ez a szám másfél millióra rúgott. Az Apple szerint az iPad mini iránti érdeklődés felülmúlta a várakozásokat, így hamar kifogytak a készletekből és még most is csak a megrendelés után két–három héttel tudják kiszállítani a tabletet.

(Forrás / Fotó: The Verge, Microsoft, Appline)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.