Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Úgy tíz-tizenöt éve, hogy mi, keleti szomszédok kezdtük elözönleni az Adriát. Horvátország hosszú évekig tényleg olcsó volt, az emberek vendégszeretők, a tengerpartok csodaszépek, még ha a kavicsokkal való küzdelem fel is érnek egy akupresszúrás kezeléssel. Megnéztük, mi a helyzet most, az utószezonban.

Jártunk már ebben az időszakban az Adrián, de ilyen időt még soha nem fogtunk ki. Szeptember utolsó és október első hetében a hömpölygő tömeget leszámítva minden ugyanolyan volt, mint júliusban: a Karlovacko hideg, a tenger meg olyan meleg volt, hogy még a francia turistacsoport is sikítás nélkül merült bele, és a parasailingről, a jetskiről, a bulikról (na jó, inkább bulihelyekről, mert tömeg az nem volt) meg a jó kajákról sem kellett lemondani.

Követendő példa, üzenjük minden balatoni vendéglátósnak: nem ér véget a nyár augusztus 20-szal!

Tény, hogy a jó időért utaztunk majd' 800 kilométert, Budapestről indulva meg sem álltunk Brac-ig, ami szerintünk az egyik legszebb sziget Splittől még picit délre, délnyugatra, és úgy egy órányi kompútra.

A sziget gyönyörű: tele van örökzöldekkel, olajbogyóval (az emberek fele ennek feldolgozásával, a másik fele vendéglátással foglalkozik), pazar strandokkal. Egyetlen dolgot viszont nyugodtan kihagyhatsz: a helyi borokat. Pontosan olyanok, mintha nagyapáink százéves hordóiban pihentek volna. Úgy 5-10 évet...

A bor csíp, rúg, harap. A dalmát sonkás tészta viszont bárhol, bármikor. Főleg itt, a tengertől 50 méterre.

Úgyhogy, ha a jó magyar borokra ezután grimaszolsz, akkor nagyot hibázol, mert ha valamiben, a borkészítésben fényévekkel jobbak vagyunk horvát barátainknál.

Viszont túrázni nem tudunk elképzelni jobb helyet. A Vidova Gora, az Aranyszarv (Zlatni Rat), Bol, Supetar és a kisebb tengerparti városok varázslatosak.

Vidova Gora - a sziget egyik legmagasabb pontja, amolyan "muszáj látni" hely. Pazar!!

És van még valami, amiben tuti jobbak vagyunk szomszédainknál. A szolgáltatásokban, mert  legalapabb dolgokért is csúnyán csengetned kell:

 • pl. a WIFI-ért és a parkolásért (nyitott, kavicsos parkolóban)
 • vagy a széfhasználatért a szobában

  Néhány bárányfelhőn kívül szikrázó napsütés, és filmbe illő naplementék garantáltak.

  De lépj túl ezeken, mert egyébként egy hetet simán ki lehet hozni utazással, szállással 100.000-ből úgy, hogy semmiről sem kell lemondanod.

  Egész Horvátország gyönyörű, de ha egyszer eljutsz a szigetre, van egy titkos tippünk:
  A Lovrecina-öbölbe, ami Postira és Pucisca települések között található, mindenképp menj el. Kevesen ismerik, de itt van az egyetlen homokos strand a szigeten. Nem csak eldugott kis oázis ez (a két település között egy hajtűkanyarban kell lemenni egy ramaty állapotú úton), de az egyik legszebb hely, ahol jártunk, és egyben régészeti lelőhely is.

  Viszont ha nem jártál még Horvátországban, van pár ötletünk, hogy mit nézz meg:

  Dubrovnik

  Red Lake

  Rovinj

  Plitvicei-tavak

  Omis

  Vrulje

  Trakošćan

  A horvát Toszkána

  Brela

  Sibenik

  De a végén ki ne hagyd Brac-ot!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.