Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Önparódia és önirónia kimaxolva.

Az Aftonbladet svéd lap Simon Bank szenzációsan vicces cikkében mutatja be az angoloknak a svéd válogatott kezdőtizenegyét a vb-negyeddöntős összecsapás előtt:

Már a címmel megadja a felütést:

„Kedves Anglia, ezt már megnyertétek”

A felvezetésben még csak súrolja az önparódia határait:

Az országból, amely nektek adta Sven-Görant, az ABBA-t és a 30 yardos ollózós gólokat, engedjétek meg, hogy szerény képességeinkhez mérten bemutassuk a svéd kezdőcsapatot, miközben sok szerencsét kívánunk nektek az elődöntőhöz és a döntőhöz. Ezt már megnyertétek!”

A kezdőtizenegy bemutatásánál viszont az önirónia legmagasabb szintjeire jut ez az egész:

 • ROBIN OLSEN (kapus): Magas, szőke, félig dán, ennyi. Ha egy kicsit átnyálazzuk az életrajzát, rájövünk, hogy csak egy szar Jamie Vardy. Nyolc éve, 20 esztendős korában az ötödik ligában játszott, egy Bunkeflo nevű csapatban.
 • MIKAEL LUSTIG (jobbhátvéd): A Lustig vicceset jelent svédül. És most nem viccelünk. Mr. Vicces az eltiltását tölti, így Emil Krafthra fanyalodunk rá (a Krafth svédül erő), aki általában a Bologna kispadján dekkol.
 • VICTOR LINDELÖF (középhátvéd): „Jelenleg ő a világ legrosszabb játékosa.” (José Mourinho, 2017)
 • ANDREAS GRANQVIST (középhátvéd): Az embereink vezére, a csapatkapitány, a gólvágó, a férfi, aki egy nemzet várakozásait cipeli a vállán. Ó, és a vb után új klubba szerződik. A Helsingborgba. Valódi topklub. A svéd másodosztályban.
 • LUDWIG AUGUSTINSSON (balhátvéd): Az angolok úgy jutottak el az elődöntőig, hogy Gazza csinálta a show-t. Augustinsson meg egy csepp alkoholt sem ivott egész életében.
 • VIKTOR CLAESSON (jobbszélső): Emlékeztek Granqvistra? Az idősödő svéd csapatkapitányra? Viktor Claesson az ő árnyékában bújik meg, mint a második legfontosabb svéd a félelmetes Krasznodarban. Annak a generációnak a tagja, amely U21-es Európa-bajnok volt (csak nem tették be a keretbe).
 • ALBIN EKDAL (belső középpályás): Valószínűleg a Bundesliga történetének legsérülékenyebb játékosa. Így is történelmet írt a Hamburggal az előző idényben. Azzal, hogy kiesett a csapattal a Bundesligából, a HSV története során először...
 • SEBASTIAN LARSSON (belső középpályás): A 2000-es évek elején egy fiatal svéd villogott az Arsenalban divatos hajával és higgadt befejezéseivel. Na, ő nem az. Seb az egész karrierjét azzal töltötte, hogy az Alex McLeishhez, Sam Allardyce-hoz, David Moyeshoz és Martin O'Neillhez hasonló edzőket próbálta bent tartani a Premier League-ben. Bocsánatot kérünk.
 • EMIL FORSBERG (balszélső): Őt tartják a legjobb támadónknak. Elit futballista a teljes család, a nagyapját Foppának, az apját Kis Foppának becézték, szegény Emilnek maradt a Mini Foppa. Igen, a támadásaink kulcsfigurája olyasvalaki, akit Mini Foppának hívnak.
 • MARCUS BERG (csatár): A házi gólkirály Bergnek kábé egymillió lövése van, de gólja nincs eddig a világbajnokságon. Akkor sem talált be, amikor a klubja kiesett a BL nyolcaddöntőjében, 8–3-as vereséget szenvedve. Az ázsiai BL-ében.
 • OLA TOIVONEN (csatár): Ott van a francia bajnokság. Egész jó. Vannak klubok – mint a Toulouse –, amelyek küszködnek, hogy benn maradjanak ebben az egész jó bajnokságban. És akkor van egy olyan csatáruk, aki akkor is képtelen lett volna bekerülni ennek a küszködő csapatnak a kezdő tizenegyébe, ha azon az élete múlik. Ő Ola Toivonen.
 • A FŐNÖK: JANNE ANDERSSON (szövetségi kapitány): Imádja a kutyáját, a hosszú sétákat és az Agymenőket. Meg a kolbászt.

A svéd–angolon igazából Anglia a favorit, de már láttunk több nagyobb meglepetést ezen a világbajnokságon.

Ha már svéd–angol:

(via, Fotó: Twitter)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.