A 21. század legnagyobb veszélyeivel a kaliforniai sivatagoknak is szembe kell nézniük

Amerikai tudósok szerint a klímaváltozás következménye az, hogy összeomlott a Mojave-sivatagban élő madárfajok populációja.

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a Nevada és Kalifornia határán fekvő New York államnál nagyobb térségben az elmúlt évszázadban a madárfajok populációja átlagosan 43 százalékkal esett vissza. Tanulmányukban rámutatnak, hogy az egykor a régiót benépesítő madárfajok egyharmada ma már sokkal ritkább és kevésbé elterjedt, mint egykor. A tanulmány szerzői, Steven Beissinger és Kelly Iknayan úgy vélik, ennek az az oka, hogy a Mojave-sivatagban ma már kedvezőtlenebbek a körülmények a madarak számára.

– hangsúlyozta Iknayan, rámutatva arra, hogy a Mojave-sivatag csaknem feléből már eltűntek a madarak

A Mojave-sivatagban a klímaváltozás miatt jóval nagyobb az aszály és a felmelegedés

Iknayan és Beissinger megállapította, hogy azokról a területekről, ahol csökkent a csapadékmennyiség, több madárfaj tűnt el, mint azokról, amelyek nedvesek maradtak.

„Más tanulmányok is rámutattak már, hogy egyes madárfajok számára kifejezetten kedvezőtlen a klímaváltozás, ugyanakkor a változás hatására más fajok számára nyílt ki az ajtó” – emelte ki Iknayan, ugyanakkor hozzátette, hogy a sivatagban nem tapasztalták azt, hogy szaporodott volna bármely madárfaj a hollókon kívül. Úgy tűnik, ebben az ökoszisztémában hiányzanak a klímaváltozás győztesei.

Ez is érdekelhet:

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon