Így lehet a földművelés terén alkalmazkodni a megváltozott klímához

A klímaváltozásnak már az európai hódítók érkezése előtt nagy hatása volt Amazónia népeire egy új kutatás szerint.

A tudósok az Amazonas folyó medencéjében évszázadokkal ezelőtt virágzó kultúrákat tanulmányoztak. Az éghajlat természetes változásait akkoriban megérezte Amazónia és a Föld legtöbb tája is – idézte a Eurekalert.org a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmányt. Az éghajlat meghatározó szerepet játszott az ősi Amazónia társadalmi és kulturális változásaiban,

A tudósok Amazónia 700 és 1300 közötti éghajlati és társadalmi változásait tanulmányozták. Azt találták, hogy azok a társadalmak tűntek el, amelyek intenzív földművelést folytattak és erős osztályszerkezetük volt.

A vizsgált időszakban több tucat fejlett társadalom élt virágzó városokban és falvakban Amazóniában. Konfliktusaik és a népességvándorlás szintén szerepet játszott egyes kultúrák bukásában.

  • A kelet-amazóniai marajók elitje nagy földhalmokon élt, egy-egy ilyen dombon mintegy kétezren laktak, közösségeik 1200 körül bomlottak fel. A marajók dombjaikkal a vízforrásokat is uralták, így érzékenyek voltak az elhúzódó aszályra.
  • Ugyanekkor virágzott az 1100 körül letelepedett santarémi kultúra, az ott lakók kukoricát, édesburgonyát, tököt termesztettek és dolgoztak a talaj javításán, a szárazság kevésbé viselte meg őket.

Egyes társadalmak csatornákat építettek a szezonális árvizek miatt, Amazónia déli részén az árkokat megerősítették, töltéseket, mólókat és utakat építettek, ahogy az éghajlat változékonyra fordult. Amazónia népessége egyébként 90-95 százalékkal csökkent az európai hódítás után az erőszak és a behurcolt járványok miatt, előtte mintegy 10 millióan éltek a régióban. Azt is érdemes továbbá kihangsúlyozni, hogy a jelenlegi globális felmelegedés szintén a világ legtöbb területét érinti, a különbség „csupán” annyi, hogy a mostanit főként az emberi tevékenység váltotta ki.

Ez is érdekelhet:

(forrás: MTI, Eurekalert.org, Nature Ecology and Evolution)

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon