Globális szinten a megtermelt élelmiszer harmadát elpazaroljuk minden évben, aminek értéke elérheti az ezer milliárd dollárt, ám Magyarországon az egyik legkevésbé jellemző, hogy kidobjuk a még ehető ételt.
Az Economist Intelligence Unit és a Barilla Center összeállította az úgynevezett élelmiszeripari fenntarthatósági listát, amelynek összeállításánál 67 országot vizsgáltak meg olyan szem szempontok alapján, mint az élelmiszer-fogyasztás takarékosság, a mezőgazdaság fenntarthatósága, az egészség és táplálkozás.
Kiderült, hogy mezőgazdaságunknak nagy a környezetterhelése és rossz a termelékenysége, valamint túl sokat járunk gyorsétterembe, de Magyarországot így is a kifejezetten előkelő 10. helyre rangsorolták – így néz ki a TOP 10 (a maximum 100 pont):
1. Franciaország: 76,1 pont
2. Hollandia: 75,6 pont
3. Kanada: 75,3 pont
4. Finnország: 74,1 pont
5. Japán: 73,8 pont
6. Csehország: 73,5 pont
6. Dánia: 73,5 pont
8. Svédország: 73,4 pont
9. Ausztria: 73,3 pont
10. Magyarország: 72,5 pont
Érdekesség, hogy Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lemaradt a TOP 10-ből, sőt, még a TOP 20-ban sincs benne.
Kína az üvegházhatású gázok kibocsátása, az USA az egészségtelen étkezési szokások, az Egyesült Királyság pedig a víz kezelés miatt kapott alacsonyabb értéket.
(Forrás / fotó: Business Insider)