Lomonoszov Akadémikus, más néven Lebegő Csernobil egy reaktora már működik.

A Lomonoszov Akadémikus nevet viselő úszó erőművet a szentpétervári hajógyárban építették meg, és a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve tavasszal vontatták Murmanszkba, ahol reaktorait feltöltötték nukleáris fűtőanyaggal. A szükséges előkészítő műveletek és vizsgálatok után a két reaktor közül a hajótest első, jobb oldalán található reaktort helyezték üzembe a gyártó szentpétervári üzem szakemberei. A tervek szerint a közeljövőben az úszó atomerőmű mindkét reaktorának teljesítményét a névleges szintre emelik.

Jövő ősszel vontathatják végleges helyére, a Csukcsföldi Autonóm Körzetben található Pevek városba vontatják a Lomonoszov Akadémikust. A legészakibb nukleáris létesítményként villamos energia termelésével fokozatosan váltja ki a bilibiniói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet.

A Roszatom szerint az úszó atomerőmű teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek, és nem jelent veszélyt a környezetre.

A 70 megawatt villamos teljesítménnyel rendelkező két, KLT-40C típusú reaktor egy hozzávetőleg százezer lakosú város folyamatos energiaellátását képes biztosítani. A blokkok sziget üzemmódban is üzemelhetnek, és alkalmassá tehetők tengervíz sótalanítására is.

Az úszó atomerőművek az északi és távol-keleti területeken működnek majd, és céljuk, hogy energiával lássák el a távoli iparvállalatokat, a kikötőket, illetve biztosítsák a nyílt tengeren lévő olaj- és gázfúrótornyok energiaellátását.

Lomonoszov Akadémikust hevesen támadják a Greenpeace környezetvédői: Lebegő Csernobilnak hívják.

Ez is érdekelhet:

Franciaország nem tudja betartani a saját törvényét, tovább marad az atom

Ha mégse, akkor viszont felpörgetik a szennyező szén- és hőerőműveket.

(Forrás: Roszatom, MTI)

És ezt olvastad már?
Kinek szólnak a budapesti Tier-rollerek?
További cikkeink a témában