Piacvezető, globális szerepre törnek, már most 60 millió felhasználójuk van.

A BMW Group és a Mercedeseket is gyártó Daimler AG február 22-én bejelentette, hogy saját fejlesztésű mobilitási szolgáltatásaik egyesítésével egy minden korábbinál kiterjedtebb, hosszútávon fenntartható, globális méretű hálózatot hoznak létre, amelynek célja, hogy megkönnyítse a nagyvárosokban élő emberek közlekedését.

A két vállalat több mint egymilliárd eurót invesztál a közös projektek fejlesztési munkálataiba és autómegosztó, személyfuvarozó, parkolást segítő, járműtöltési, valamint multimodális közlekedési szolgáltatásaik minden korábbinál szorosabb összefonásába. Az együttműködés öt közös projektet ölel fel, amelyeknek összesen 60 millió felhasználójuk van.

A multimodális közlekedést segítő REACH NOW több mint 6,7 millió felhasználója egyszerűen, közvetlenül férhet hozzá a nagyvárosi tömegközlekedés összes mobilitási szolgáltatásához.

Segíti a navigálást, a felhasználók tömegközlekedési jegyeket vásárolhatnak, az autómegosztó hálózat részeként járművet foglalhatnak, személyfuvarozást kérhetnek és kerékpárt is bérelhetnek.

A járműtöltést támogató CHARGE NOW a digitális járműtöltési szolgáltatások menedzselésére létrehozott Digital Charging Solutions GmbH (DCS) szolgáltatása; segítségével a felhasználók megtalálhatják a nyilvános járműtöltő állomásokat, majd a szabad oszlopokat azonnal használatba is vehetik, és a szolgáltatást ki is fizethetik.

A nyilvános járműtöltő állomásokhoz egy olyan egyszerű, szabványosított csatlakozó kifejlesztésén dolgoznak, amely minden autógyártó és flottaüzemeltető megoldásával kompatibilis. Jelenleg 25 országban több mint 100 ezer töltőállomást üzemeltetnek.

A személyfuvarozást megkönnyítő FREE NOW a taxiktól kezdve a privát sofőrszolgálatokon keresztül a bérelhető járművekig és elektromos robogókig egyesíti a mobilitási szolgáltatásokat. Az egyik legnagyobb európai és latin-amerikai személyfuvarozó szolgáltatóként több mint 21 millió ügyfél és több mint 250 ezer sofőr között teremt kapcsolatot.

A parkolást segítő PARK NOW az úti célhoz legközelebb eső, legjobb parkolási lehetőségeket kínálja fel a felhasználóknak, akik az alkalmazáson keresztül lefoglalhatják és meg is hosszabbíthatják parkolásukat. A technológia jegy- és készpénzmentes fizetést is lehetővé tesz, amelyek jelentősen megkönnyítik a parkolást a mindennapokban. Európában és Észak-Amerikában már több mint 30 millió ügyfél használja az alkalmazást.

A SHARE NOW egy központi telephely nélkül működő autómegosztó szolgáltatás, amely okostelefonon keresztül teszi elérhetővé az ügyfelek számára a szabad gépkocsikat. A járműpark folyamatosan bővül, és egyre nagyobb piacokra terjed ki. Jelenleg több mint négymillió felhasználója a világ harmincegy városában több mint 20 ezer kocsin osztozik.

„Prémiumgyártókként hosszú évtizedek óta mérceként szolgálunk, az autóiparban és ügyfeleink tekintetében egyaránt. A prémium gépkocsik szegmensében továbbra is versenyben maradunk ügyfeleinkért, a nagyvárosi közlekedés optimalizálását célzó, közösen életre hívott, új portfólió útnak indítása azonban értékláncunk fejlődésének következő logikus lépése – mondta Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke és a Mercedes-Benz Cars igazgatója.

Harald Krüger és Dieter Zetsche

„Egy abszolút piacvezetőnek számító, globális méretű hálózatot építünk ki. Egyértelmű célt tűztünk ki magunk elé: ezen öt mobilitási szolgáltatás jövőbe mutató összefonásával egy olyan közös mobilitás-szolgáltatási portfóliót hozunk létre, amelyben a tisztán elektromos meghajtású, önmagukat vezető járművek képesek lesznek automatikusan parkolni és feltölteni magukat, miközben a tömegközlekedés többi résztvevőjével is szorosan együttműködnek” – ezt már Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke tette hozzá, finoman jelezve, mennyi esélyt akarnak hagyni a piac többi szereplőjének.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Sörösdobozba öntött szemfényvesztés, amely már 300 milliárd forintot ér