4,5 tonnás akksija van a világ legnagyobb elektromos járművének
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Fogtak egy üresen 45 tonnás bányadömpert, és kicserélték a dízelmotorját egy villanyosra.

A Komatsu HD 605-7 helyes gép, csak ahhoz, hogy a 40 köbméteres platóján akár 63 tonnányi terhet vigyen, meglehetősen sok gázolajat kell elégetnie. Ezért inkább átépítették elektromos meghajtásúra. Lehet, hogy ez egyszerűen hangzik, a megvalósítás viszont mérnöki bravúr: a 23,15 literes, 715 lóerős, 3324 Nm nyomatékú dízelmotort még csak-csak ki lehet cserélni egy hasonlóan izmos villanymotorra, nehezebb ügy viszont az energiatárolást megoldani.

Soha nem volt még ekkora akkumulátor szárazföldi járműben: az 1440 nikkel-mangán-kobalt cella össztömege 4,5 tonna, az összteljesítménye 700 kWh, annyi, mint 17 és fél Nissan Leafé. A gép a tervek szerint hússzor fordul majd a Chasseral lejtőin lévő kőfejtő és a völgyben lévő cementgyár között, és a terhelten gurulás közben több energiát termel majd, mint amennyivel aztán az üres dömper visszamehet a hegyre.

A világ legnagyobb elektromos járműve egy év alatt 130 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet, és 50 ezer liter gázolajat lehet spórolni vele. A költséges átalakítást a Ciments Vigier AG cementgyár fizeti, a gépet forgalmazó Kuhn csoport svájci leányvállalata és az akkukat szállító Illnau Lithium Storage GmbH felel az átépítésért. Ha az első E-Dömper beválik, a gyár még hetet szeretne, a Kuhn pedig más, alagútépítéseknél vagy kipufogógáz- és zajérzékeny lakókörnyezetben alkalmazott gépeket is átépítené elektromosra.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.