Nemcsak az óceánjaink, hanem az édesvízeink is veszélyben vannak, erről pedig megint mi, emberek tehetünk

Az Amerikai Geofizikai Unió folyóiratában közzétett tanulmány szerint veszélyesen magas az édesvízi vízgyűjtő területeken az ember által előállított foszfor szennyezése, a legsúlyosabban szennyezett vidékek közé tartozik az oroszországi Aral-tó, a kínai Sárga-folyó menti Huang-ho térsége, a indiai Indus és Gangesz folyók, Európában pedig a Duna vízgyűjtő területe.

A Water Resources Research című folyóiratban megjelent tanulmány készítői számszerűsítették, hogy az emberi tevékenységből – műtrágyázásból, növényvédő szerek használatából – származó foszforból mekkora mennyiség került 2002 és 2010 között a Föld édesvízi vízgyűjtőterületeire. A foszfor a műtrágyák és növényvédő szerek mindennapos összetevője, mivel segíti a terméshozamok növekedését.

A foszforszennyezés által leginkább veszélyeztetett térségek a világon

Azonban a műtrágyaként alkalmazott foszfor nagy részét a növények nem dolgozzák fel, ezért felhalmozódik a talajban vagy belemosódik a folyókba, tavakba és a tengerek, óceánok part menti vizeibe. A számítások szerint a vizsgált időszakban 1,62 millió tonna foszfor került be a világ legnagyobb vízgyűjtő medencéibe évente, legalábbis emberi tevékenységből.

„A világ számos térségében nincs elég víz ahhoz, hogy a foszfor felszívódjon vagy a foszforszennyezés olyan mértékű, hogy a vízrendszer képtelen mindet asszimilálni” – magyarázta a nebraskai Mesfin Mekonnen, a tanulmány társszerzője.

Az Indus is nagyon szennyezett, melynek vízgyűjtő területe 1,165 millió négyzetkilométer

Ez pedig azért probléma, mert ahol jelentős a vízszennyezés, ott az édesvizek eutrofizációban szenvednek, azaz a szennyvízben lévő foszfor és nitrogén túl nagy mennyisége a víz elalgásodásához vezet.

Az édesvizek foszforszennyezésének 30 százalékáért egyébként Kína a felelős, 8 százalékért India, 7 százalékban az Amerikai Egyesült Államok. A leginkább szennyezett térségek közé tartoznak továbbá Ausztrália és Észak-Afrika ritkán lakott területei is, itt ugyan a foszforterhelés kisebb, mint Kínában vagy Európában, de jóval kevesebb víz áll rendelkezésre annak helyreállításához.

És hogy miért kéne ügyelnünk fokozottan az édesvízeinkre:

(forrás: EurekAlert!, BBC, MTI)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon