Az elmúlt száz év első felében húszévente fordultak elő, az utóbbi időszakban már négyévente.

Több mint száz éve regisztrálják az Amazonas vízszintjét egy brazil kikötőben, Manusban. Ezeknek az adatoknak az elemezése mutatott rá, milyen gyakorivá váltak a pusztító áradások a folyón.

Az áradásoknak katasztrofális hatása van a helyi lakosságra, a felduzzadt folyó ugyanis szennyezi az ivóvizüket, és lerombolja a házaikat

– mondta el Jonathan Barichivich, a Chilei Ausztrál Egyetem környezetvédelmi tudósa.

A kutatás szerint a térségben az esős évszak esősebb lett, a száraz pedig szárazabb. Az elmúlt két-három évtizedben az aszályos periódusok is megszaporodtak, ám az erős áradások száma különösen megnőtt. 2009 és 2015 között csaknem minden évben bekövetkezett egy-egy súlyos áradás az Amazonas medencéjében.

A gyakoribbá vált áradásokat az Atlanti-óceán fölötti melegebb és a Csendes-óceán fölötti hidegebb hőmérséklet kombinációja okozza. Mivel az Atlanti-óceán fölött várhatóan jobban melegszik a hőmérséklet, mint a Csendes-óceánon, ezért nő a hőmérsékletkülönbség, ezért várhatóan folytatódnak majd az áradások is, amit csak fokoznak

az erdőirtások és vízerőművek építése.

Barichivich szerint az Amazonas-medence és a térség trópusi őserdei kiemelkedő szerepet töltenek be a világ víz- és karbonrendszerében.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Megdőltek a napi melegrekordok szerdán, 39 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő