Az Európai Bizottság kötelezővé tenné az újrahasznosítható műanyag-csomagolást, és csökkentené az egyszer használatos műanyagok felhasználását.

Európában évente mintegy 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, és ennek kevesebb mint 30 százalékát hasznosítják újra. A tengerparti hulladék 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki, a műanyaghulladék nagyjából kétharmada csomagolóanyag.

Az Európai Bizottság (EB) kedden mutatta be a stratégiáját ezzel kapcsolatban. Ebben többek között az áll, hogy erős gazdasági érvek szólnak a termékek másfajta tervezése, előállítása, használata és újrahasznosítása mellett, és ha Európa vezető szerepet vállal az átállásban, akkor új beruházási és innovációs lehetőségek és munkahelyek jönnek létre.

A vállalkozások javára fordítanák az újrafeldolgozást, csökkentenék a műanyaghulladék mennyiségét, megszüntetnék a tengeri hulladéklerakást, ösztönöznék a beruházásokat és az innovációt. A tervezett szabályok javítanák az újrahasználhatóságot, növelnék a keresletet az újrahasznosított műanyagok iránt. A hatékonyság növelésével jelentősen csökkentenék a feldolgozás költségeit is.

Még idén konkrét javaslatot fog előterjeszteni az Európai Bizottság, a kötelező csomagolóanyag-újrahasznosítás céldátuma 2030.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon