Nem lehet addig hatékony a zöldenergia, amíg nincs megoldva a tárolása. Az MIT kutatói egy több ezer éves módszerhez nyúlnának.

Elektromos áramot akkumulátorokban lehet tárolni, ez pedig különösen fontos például a szél- és napenergia esetén, ami nem áll folyamatosan rendelkezésre, viszont folyamatosan szeretnénk használni. Az elv egyszerű, az akkuk viszont drágák és véges az élettartamuk.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói egészen másképp közelítették meg a problémát. Az energiát tárolni kell, de nem biztos, hogy annak az energiának elektromos áramnak kell lennie. Ha ugyanis hővé alakítják, akkor samott, vagyis a hőmérsékletet sokáig megőrző téglákban is tárolhatják.

FIRES-nek nevezték el a rendszerüket (Firebrick Resistance-heated Energy Storage), amely elektromos ellenállások segítségével termel hőt a megtermelt, de éppen szükségtelen nap- vagy szélenergiából, amit egy szigetelt, samottal teli tárolóba vezetnek. A hőt aztán közvetlenül is felhasználhatják az iparban, vagy visszaalakíthatják árammá, amikor szükséges.

A kutatást a The Electricity Journalban publikálták, a szerző, Charles Forsberg szerint 2020-ra elkészülhet egy valódi ilyen hőtárolós rendszer, hogy bebizonyosodjon, működik-e a gyakorlatban is a logikusnak és jónak tűnő elmélet.

És ezt olvastad már?
Kerekesszékesek szállítására alkalmas riksák beszerzését is támogatják Bécsben