A Callum viharciklon, illetve a Kelet-európai-síkvidék felett található anticiklon közös áramlási rendszerében nagyon meleg levegő áramlik a Skandináv-félsziget felé, a hőhullám pedig talán még az Északi-sarkon is érzékelhető lesz – olvasható a kiderul.hu-n. Ez pedig nem jó hír, nagyon nem.

A felmelegedés szombaton éri el valószínűleg csúcspontját, amikor is a svéd és dán fővárosban akár 23-24 Celsius-fokos hőmérséklet is várható, ami mintegy kétszerese a megszokott hőmérsékletnek. És bármennyire is úgy tűnik elsőre, hogy ez nem is olyan rossz hír, mert legalább a skandinávok is érezhetnek egy kis meleget a zord őszi napok helyett, a helyzet ennél jóval kiábrándítóbb, vagyis valószerűbb.

Az ilyen hirtelen és szokatlan felmelegedéseknek ugyanis komoly következményei vannak, ahogyan annak is volt, hogy márciusban 36 fokkal volt melegebb Grönlandon, mint kellett volna. Ha még emlékszünk, részben az idei durva hőhullámoknak köszönhetően sikerült letörnie annak a nagyon masszív jégdarabnak Grönlandról, amelyet a tudósok szinte elpusztíthatatlannak hittek. Ok és okozat, avagy a természet semmit sem ad ingyen.

Tehát az ilyen hőhullámoknak köszönhetően még jobban olvadásnak indulhatnak a Föld jégtakarói, másrészt pedig az ökoszisztémára is kellemetlen hatást gyakorolhatnak.

Az óceánokban például a hőhullámok hosszan tartó extrém forrósága károsíthatja a hínárerdőket és a korallzátonyokat, kárt okozhat a halakban és már tengeri élőlényekben, a folyamat pedig tovább gyorsulhat a globális felmelegedéssel. Másrészt ki gondolná, hogy a hőhullámok még a hurrikánok működésébe is rendesen bekavarhatnak:

És ezt olvastad már?
42 millió tonna műanyagszemetet termelnek az amerikaiak. Évente