Több mint 3000 milliárd forintnyi összeget fektet tiszta technológiákba az EU

Ennyiből majdnem építhetnének egy saját Paks 2-t. De másra fogják költeni.

Az Európai Bizottság több ágazatot érintő beruházási programot hirdetett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kidolgozására, fejlesztésére és megvalósítására. A keret több mint tízmilliárd euró, vagyis mintegy 3200 milliárd forint.

Miguel Arias Canete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos elmondta, az EU által támogatott innovatív éghajlatváltozást megelőző intézkedések azonnali, kézzelfogható hatást gyakorolnak a környezetre, és számos előnnyel járnak az egészségre és a jólétre. A kezdeményezések – a zöld munkahelyek, a városok hatékonyabb tömegközlekedési rendszerei, a csökkentett energiafelhasználású otthonok – a zöldenergia- és egyéb erőforrások felhasználását segítik.

A Tiszta bolygót mindenkinek című, 2050-ig szóló, modern, versenyképes és klímasemleges gazdaság megteremtését célzó uniós stratégia segítségével

A klímasemleges gazdaság megvalósítása olyan területeken igényel együttes fellépést, mint

  • az energiahatékonyság,
  • a megújuló energiaforrások használata,
  • a tiszta, biztonságos és összekapcsolt mobilitás,
  • a versenyképes ipar és körforgásos gazdaság,
  • a biogazdaság,
  • a természetes szénelnyelők,
  • a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás.

Az intézkedések összhangban állnak a Párizsi Megállapodással, amely az iparosodás előtti szinthez képest két Celsius-foknál kisebb globális átlaghőmérséklet-emelkedést engedne.

Az Európai Bizottság november végén bemutatott stratégiája azt térképezi fel, milyen lehetőségeik vannak a tagállamoknak, a vállalkozásoknak és az embereknek a klímasemleges gazdaság megteremtése terén, hogyan járulhatnak hozzá a gazdaság modernizálásához és az európaiak életminőségének javításához, miközben más környezetvédelmi problémákkal, így például a levegőminőséggel és a biológiai sokféleség csökkenésével is foglalkozik.

Csak egy példa, mekkora a baj:

(Forrás: MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon