Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Felix Finkbeinert német csodagyerekként emlegetik, de nem különleges képessége, vagy tehetsége miatt. Felix "csupán" fejébe vette, hogy minden egyes embernek a Földön elültet 150 fát, és ilyen módon küzd a klímaváltozás ellen.

Felix tíz évvel ezelőtt, mindössze 9 évesen kezdett a projektbe, és már önmagában az is elképesztő, hogy egy ekkora gyerek képes ilyen sziklaszilárd elhatározást tenni, és egy évtizedig kitartani mellette.

A német fiú akkor 1 millió fa elültetését tűzte ki célul, de szervezetével, a Plant For The Planet-tel, és az ENSZ Billion Tree Kampányával mára több, mint 14 MILLIÁRD fát ültettek el, 130 országban. És azt mondja, ez még csak a kezdet...

A fiatal srác anno az egyik negyedik évfolyamos iskolai feladatában azt kutatta, hogy a klímaváltozás miként fenyegeti kedvenc állatait, a jegesmedvéket. Miközben a neten böngészett, belebotlott a kenyai aktivista, Wangari Maathai történetébe, aki 30 év alatt több mint 30 millió fát ültetett Afrikában, és béke Nobel-díjat kapott 2004-ben a "fenntartható fejlődéshez, demokráciához és békéhez való hozzájárulása” miatt.

"Rájöttem, hogy ez nem csak a jegesmedvék, hanem az emberek megmentéséről is szól." - mondta Félix.

A fiú végül a feladat utolsó sorába azt írta, hogy egy millió fát fog elültetni hazájában, Németországban.

Innen alakult ki a faültető mozgalma, az első fát - egy nyeszlett kis vadalmafát - pedig pont iskolája bejáratánál ültette el.

Miközben a média is felfigyelt a mozgalomra, és Finkbeiner beszélt az ENSZ és az Európai Parlament előtt is, miközben egyre több és több fát ültetett azokkal a fiatalokkal, akik csatlakoztak szervezetéhez.

Az egymilliomodik fát végül akkor ültették el Németországban, amikor Felix 13 lett, már volt egy működő honlapja, és egy teljes munkaidős foglalkoztatottja - ő maga.

A Plant For The Planet a máig elültetett több mint 14 milliárd fával is már csodát tett, de Felix és az időközben hozzá csatlakozott kb. 50 ezer elkötelezett "klímanagykövet" új célt tűzött ki: 1000 milliárd fát akarnak elültetni.

A srác az egyik tavalyi beszédében, az Urban Future konferencián azt mondta: "Ha követjük a tudósokat és cselekszünk, majd 20 év múlva kiderül, hogy tévedtek, akkor sem csináltunk semmi rosszat. De ha követjük a szkeptikusokat, és 20 év múlva megtudjuk, hogy tévedtek, akkor már túl késő lesz megmenteni a jövőnket."

A Plant For The Planet egyik legnagyobb faültetési projektje épp most, a Yucatán-félszigeten, Mexikóban zajlik. Eddig a fiatalok háromszázezer őshonos fát ültettek, de 2020-ra a tízmilliót szeretnék elérni.

Az új cél összességében pedig az egybillió fa elültetése, amivel évi tízmilliárd tonna széndioxidtól tisztulna meg a Föld.

Ez azért elég komoly cél, és meghajlunk a fiatalok előtt, akik ennek szentelik fiatal éveiket.

Ha téged is ösztönöz a fiatalok projektje, akkor itt tudsz adományozni a szervezet számára.

(via National Geographic)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.