Ez a német srác 14 milliárd fát ültetett már el, és tovább folytatja

Felix Finkbeinert német csodagyerekként emlegetik, de nem különleges képessége, vagy tehetsége miatt. Felix "csupán" fejébe vette, hogy minden egyes embernek a Földön elültet 150 fát, és ilyen módon küzd a klímaváltozás ellen.

Felix tíz évvel ezelőtt, mindössze 9 évesen kezdett a projektbe, és már önmagában az is elképesztő, hogy egy ekkora gyerek képes ilyen sziklaszilárd elhatározást tenni, és egy évtizedig kitartani mellette.

A német fiú akkor 1 millió fa elültetését tűzte ki célul, de szervezetével, a Plant For The Planet-tel, és az ENSZ Billion Tree Kampányával mára több, mint 14 MILLIÁRD fát ültettek el, 130 országban. És azt mondja, ez még csak a kezdet...

A fiatal srác anno az egyik negyedik évfolyamos iskolai feladatában azt kutatta, hogy a klímaváltozás miként fenyegeti kedvenc állatait, a jegesmedvéket. Miközben a neten böngészett, belebotlott a kenyai aktivista, Wangari Maathai történetébe, aki 30 év alatt több mint 30 millió fát ültetett Afrikában, és béke Nobel-díjat kapott 2004-ben a "fenntartható fejlődéshez, demokráciához és békéhez való hozzájárulása” miatt.

"Rájöttem, hogy ez nem csak a jegesmedvék, hanem az emberek megmentéséről is szól." - mondta Félix.

A fiú végül a feladat utolsó sorába azt írta, hogy egy millió fát fog elültetni hazájában, Németországban.

Innen alakult ki a faültető mozgalma, az első fát - egy nyeszlett kis vadalmafát - pedig pont iskolája bejáratánál ültette el.

Miközben a média is felfigyelt a mozgalomra, és Finkbeiner beszélt az ENSZ és az Európai Parlament előtt is, miközben egyre több és több fát ültetett azokkal a fiatalokkal, akik csatlakoztak szervezetéhez.

Az egymilliomodik fát végül akkor ültették el Németországban, amikor Felix 13 lett, már volt egy működő honlapja, és egy teljes munkaidős foglalkoztatottja - ő maga.

A Plant For The Planet a máig elültetett több mint 14 milliárd fával is már csodát tett, de Felix és az időközben hozzá csatlakozott kb. 50 ezer elkötelezett "klímanagykövet" új célt tűzött ki: 1000 milliárd fát akarnak elültetni.

A srác az egyik tavalyi beszédében, az Urban Future konferencián azt mondta: "Ha követjük a tudósokat és cselekszünk, majd 20 év múlva kiderül, hogy tévedtek, akkor sem csináltunk semmi rosszat. De ha követjük a szkeptikusokat, és 20 év múlva megtudjuk, hogy tévedtek, akkor már túl késő lesz megmenteni a jövőnket."

A Plant For The Planet egyik legnagyobb faültetési projektje épp most, a Yucatán-félszigeten, Mexikóban zajlik. Eddig a fiatalok háromszázezer őshonos fát ültettek, de 2020-ra a tízmilliót szeretnék elérni.

Az új cél összességében pedig az egybillió fa elültetése, amivel évi tízmilliárd tonna széndioxidtól tisztulna meg a Föld.

Ez azért elég komoly cél, és meghajlunk a fiatalok előtt, akik ennek szentelik fiatal éveiket.

Ha téged is ösztönöz a fiatalok projektje, akkor itt tudsz adományozni a szervezet számára.

(via National Geographic)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon