Ez az újfajta mezőgazdasági stratégia megkönnyíthetné az életünket és megmenthetné a méhpopulációkat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Újfajta mezőgazdasági stratégiát javasol a méhek és egyéb beporzók populációi hanyatlásának megállítására egy kutatócsoport, amely elképzeléseit a gyakorlatban is sikerre vitte Üzbegisztánban és Marokkóban.

Az ENSZ-konferencián már folyik a vita a méhek és egyéb beporzókra vonatkozó új irányelvekről, amelyek között szerepel a rovarirtók használatának csökkentése, fokozatos kivezetése. A változás szükségessége nyilvánvaló:

Németországban 75 százalékkal, Puerto Ricóban még nagyobb arányban csökkentek a populációk az elmúlt 25 évben. A kormányok különböző módon reagáltak erre, az Európai Unió tagállamaiban például betiltották a széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarölőket, míg Brazíliában, a világ egyik legnagyobb élelmiszer-exportáló államában feloldották a rovarirtók használatát.

Stefanie Christmann, a száraz térségek mezőgazdasági kutatásai nemzetközi központjának kutatója öt éven át tesztelte „alternatív beporzókkal való gazdálkodás” nevű gyakorlatát. Ennek lényege, hogy a termőföldeken minden negyedik művelt sávban virágzó növényeket neveltek. A beporzók megtelepedését pedig segítették például oly módon, hogy a földben fészkelő méheknek öreg fákat helyeztek el, vagy üreget vájtak a földbe, a közelben pedig napraforgót is vetettek, egyfajta szélfogóként.

Akár egy mobiltelefonon továbbított képekkel be lehet mutatni, hogyan kell csinálni. A tiszta monokulturális földekkel szemben pedig ez a gyakorlat meglepő eredményeket hozott a gazdáknak, és növelte a térség biodiverzitását. A termőnövényeket ugyanis jóval hatékonyabban porozták be a méhek, kevesebb volt a kártevő, valamint mennyiségben és minőségben is növekedett a termés.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.