Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A második világháborúban a szövetségesek által ledobott bombák olyan erejűek voltak, hogy átmenetileg a Föld légkörének felső rétegét is felmelegítették.

"Minden légitámadás legalább 300 villámcsapásnyi energiát szabadított fel" – mondta Chris Scott, a Readingi Egyetem tudósa, akit állítása szerint „teljesen letaglózott” az felfedezés.

Egy amerikai bombázó szórja Debrecent 1944-ben (Fotó: National Archives/Fortepan)

A kutatók az angliai Slough-ban lévő Radio and Space Research Station napi jelentéseit elemezték tanulmányukhoz. Megvizsgálták, hogyan változott az elektronok koncentrációja az atmoszféra felső rétegében a szövetségesek 152 európai légitámadásakor, közük Berlin bombázása idején és a normandiai partraszállást támogató légicsapásokkor.

Az adatok szerint az elektronkoncentráció jelentősen visszaesett, amikor egy bomba felrobbant, és ennek hatásaként a légkör felső rétege felmelegedett.

A hatás csak átmeneti volt – az ionoszférára addig hatott, amíg a hő el nem illant –, a kutatás lényege inkább az, hogy hozzájárulhat annak jobb megértéséhez, milyen hatással vannak a természeti erők, mint a villámlás, a vulkánkitörés és a földrengés a Föld légkörének felső rétegére.

(Forrás: BBC News, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.