A leginkább borúlátó forgatókönyv válik valóra.

Ötven nemzetközi szervezet kilencvenhat sarkkutatója huszonhat különálló tanulmányt elemezve vizsgálták a grönlandi jégtakaró tömegének változását az 1992 és 2018 közötti időszakban, tizenegy különböző műholdas misszió adatait – egyebek között a jégtakaró térfogatára, súlyára és mozgására vonatkozó méréséket – felhasználva.

3,8 ezer milliárd tonna jeget veszített 1992 óta, 10,6 milliméterrel megemelve a globális tengerszintet. A jégolvadás üteme az évi 33 milliárd tonnáról 254 milliárd tonnára emelkedett

az 1990-es évektől az elmúlt évtizedig, ami hétszeres növekedést jelent harminc év alatt.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2013-as előrejelzése hatvan centiméterben jelöli meg a globális tengerszint-emelkedést 2100-ig, ami azt jelentené, hogy

éves szinten 360 millió ember lenne kitéve a part menti áradásoknak.

A mostani mutatók szerint azonban a grönlandi jégtakaró a vártnál jóval gyorsabban olvad, vagyis inkább az IPCC legdrasztikusabb forgatókönyvét követi, ami még plusz hét centiméternyi emelkedést jelentene. A jelenlegi tendenciát nézve, a grönlandi jégolvadás miatt évente százmillióan lesznek kitéve az áradásoknak a század végére, vagyis a globális tengerszint teljes emelkedését nézve összesen 400 millióan.

A kutatók regionális klímamodelleket alkalmazva mutatták ki, hogy a jégolvadás feléért a levegő hőmérsékletének emelkedése okozta felszíni olvadás a felelős, a másik feléért pedig a melegedő óceánvíz miatt intenzívebbé vált gleccsermozgás.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Nature, MTI)

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

És ezt olvastad már?
Tanúsítványt kaphatnak az alacsony gázkibocsátású marhák az USA-ban