Íme a különleges műanyag, amely megválthatja bűneinket
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az emberi tevékenység és az óceáni áramlatok nyomán a hulladékok többsége a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán északi, illetve déli, valamint az Indiai-óceán középső részén halmozódik fel.

A szakemberek szerint a Kalifornia és Hawaii közötti óceánterületen elterülő „szemétsziget” immár 3,5 millió négyzetkilométeres lehet, valamint évente 80 ezer négyzetkilométerrel nő a területe. Éppen ezért tűnik hatalmas áttörésnek az, hogy egy olyan különleges műanyagot fejlesztettek ki Kínában, amely képes lebomlani a tenger sós vizében. A Kínai Tudományos Akadémia fizikai és kémiai műszaki intézetének munkatársa, Vang Köhszia szerint

A kutatók becslései szerint jelenleg nagyjából 4,8-12,7 millió tonna műanyagszemét kerül évente a világ tengereibe, ami a 60-80 százalékát teszi ki az óceánokba jutó szilárd hulladékmennyiség egészének. Vang szerint továbbra sincs hatékony módszerünk az óceáni műanyagszennyezettség leküzdésére, mert a tengerekből nem lehet úgy begyűjteni és feldolgozni a szétszóródott hulladékot, mint a szárazföldön.

A Világgazdasági Fórum szerint az óceánokban lévő műanyagszemét súlya 2050-re meghaladhatja a teljes tengeri halállomány súlyát, ezért is hozhat hatalmas áttörést az új műanyag-technológia mihamarabbi alkalmazása.

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.