Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Belegondolni is fáj, mennyire szennyezett levegőt lélegzünk be a nagyvárosokban. Nálunk a téli hónapok a legkritikusabbak, de alapvetően minden nap a több ezer autó és a gyárak által kibocsátott gázt vagyunk kénytelenek benyelni. Hogy lehetne mindezen javítani? Hát zöldterületekkel.

Csakhogy a világvárosok többsége így is helyhiánnyal küzd: nincs elég lakás az ott dolgozó és élő embereknek - elég csak megnézni például Hong Kongot.

A világ másik felén, Kolumbiában viszont nemrég megépítették világ legnagyobb függőleges kertjét, amihez hasonló tervekkel már előálltak többen is: Milánóban irodaház épült függő kerttel, de budapesti ingatlanoknál is voltak hasonló elképzelések.

A kolumbiai Bogotában található Santalaia épülete egészen különleges. 85000 növényt ölel fel, melyek összesen 3100 négyzetméternyi területet tesznek ki.

Egy ekkora méretű függőleges kert évente több mint 3100 ember számára elegendő oxigént termel, több mint 2000 tonna káros (többek között üvegház hatású) gázt szűr meg, és több mint 400 kilogrammnyi szennyeződést képes elnyelni.

Mi úgy érezzük, hogy közös ügyünk zöldebbé tenni a környezetünket egy olyan világban, amikor gigantikus méretű esőerdőt írtanak ki nap mint nap, és ahol egy társasház építése előbbrevaló az egészséges környezet megóvásánál. És erre remek módszer lehet az, amit Bogotában csináltak.

Szóval bravó, csináljuk utánuk!

(via DYT)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.