Itt egy újabb pofon a klímaváltozás-tagadóknak
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Drámaian megváltozott a legnagyobb északi-sarkvidéki tó.

Egy osztrák-kanadai kutatócsoport Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmánya arra a szomorú eredményre jutott, hogy az elmúlt néhány évben jelentős változáson esett át a klímaváltozás miatt az északi-sarkvidék legnagyobb víztömegű tava, a kanadai Hazen-tó.

A mintegy 70 kilométer hosszú és 12 kilométer széles Hazen-tó felszíne 540 négyzetkilométer, mélysége 267 méter, ezzel az Északi-sarkkörtől északra fekvő legnagyobb volumenű tó

Az Északi-sarktól 900 kilométerre lévő régióban a nyári középhőmérséklet 2007 óta egy Celsius-fokkal emelkedett, ám Günter Köck, az innsbrucki Osztrák Tudományos Akadémia kutatójának és a Torontói Egyetem munkatársainak eredményei azonban azt mutatták, hogy

Mivel a Hazen-tavat kizárólag a környező gleccserek olvadékvize táplálja, a gleccserek olvadása miatt pedig megtízszereződött a tóba áramló víz mennyisége, emiatt viszont a gleccserjégből és a környező talajból több üledék és szerves szén, valamint káros anyag, például higany és növényvédőszer került a tóba.

Emellett a tó már minden nyáron jégmentessé válik, holott korábban csak nagyon ritkán olvadt el róla a jégtakaró.

Ezeknek a változásoknak pedig messzire nyúló hatásai vannak

Drámaian megváltozott például a tóban előforduló algafajok összetétele. Most már elsősorban olyan fajok fordulnak itt elő, amik a nyílt vizeket részesítik előnyben, így pedig jelentősen megváltozott romlott a tóban élő egyetlen halfaj, a sarkvidéki szemling táplálkozása.

A kutatók szerint az eredmények azért olyan ijesztőek, mert az északi-sarkvidék a bolygó leggyorsabban melegedő régiója, aminek hőmérséklete a legkonzervatívabb becslések szerint is 4 Celsius-fokkal emelkedhet 2100-ra. Tekintve az egy Celsius-fokkal járó óriási ökológiai változásokat, attól tartanak, hogy a sarkvidéki hőmérséklet további emelkedése az érzékeny ökoszisztéma felborulását fogja eredményezni.

És szomorú, de nagyon úgy tűnik, hogy...

(Forrás / fotó: MTI / Pinterest)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.