Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Antarktiszról hagyományosan nem sok jóval szoktunk szolgálni. Ugye a klímaváltozás miatt jelentős mértékben kezd átalakulni az Antarktisz fizimiskája; és azt is megtudtuk nemrég, hogy a mikroműanyag-szennyezés mértéke ötször nagyobb a Déli-sarkvidéken, mint azt eddig gondoltuk. A hab a tortán pedig az volt, amikor leszakadt egy Pest megy nagyságú darab a déli kontinensről, ennek pedig nagyon súlyos következményei is lehetnek hosszú távon.

Azonban nemrég néhány amerikai kutató arra a következtetésre jutott egy kutatás során, hogy a kelet-antarktiszi jégtakaró központi magja akkor is stabil marad, ha a nyugat-antarktiszi jégtakaró elolvad. Végre egy jó hír. Az Indianai Egyetem és az Indianapolisi Pardue Egyetem (IUPUI) kutatónak felfedezései egyébként azért jelentősek, mert egyes előrejelzések szerint a globális felmelegedés miatt a nyugat-antarktiszi jégtakaró gyorsan olvadhat.

Ennek következtében pedig számos nagyváros víz alá kerülhetne: Velence, Hongkong, Sydney, Sanghaj, New York, London vagy Boston. A kelet-antarktiszi jégtakarót régóta viszonylag stabilnak tartják, mivel a jégmező nagy része a tengerszint fölött lévő kőzettalapzaton terül el, és emiatt kevésbé sérülékeny az időjárás viszontagságai miatt.

A kelet-antarktiszi jégmező stabilitását megerősítő bizonyítékot a kutatócsoport a Déli-sarktól 640 kilométerre 2,1 kilométer magasságban találta meg a sarki fennsík szélén, amelynek jégtakarója szinte az egész Kelet-Antarktiszt beteríti. A kutatócsoport fúrásai során üledék- és kőzetrétegeket talált, amelyek az idők során rakódtak egymásra, és amelyek a jégtakaró mozgásáról árulkodnak. A kapott adatok pedig alátámasztják azokat a modelleket, amelyek szerint a kelet-antarktiszi jégtakaró még akkor sem fog nagyon változni, ha a nyugati elolvad. Ezen modellek szerint még ha a keleti jégtakaró pereme vissza is húzódik, magja stabil marad.

És ha már a jó híreknél tartunk. Ezt olvastad már?

(Forrás: BBC, MTI, Daily Mail)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.