Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A megújuló energiaforrásokkal is kalkulálnak.

A jelenlegi 80 százalékról 30 százalék alá kívánják csökkenteni Lengyelországban a szénalapú áramtermelés arányát 2040-re – derül ki a lengyel energiaügyi tárca hosszú távú stratégiából.

Krzysztof Tchórzewski energiaügyi miniszter szerint a tervezet az ország energiafüggőségének felszámolását célozza, másrészt teljesíti az Európai Bizottság elvárásait a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, amely így 2030-ig harminc százalékkal csökkenne 1990-hez képest.

A stratégia szerint a jelenlegi áramfogyasztási szint megőrzése esetén 2030-ra az áram 60 százalékát állítanák elő szénből. A növekvő áramigényt más forrásokból fedeznék:

2037-40-ben már évi mintegy ötmilliárd köbméter gázt használhatnak majd fel energetikai célokra, az úgynevezett kiegyenlítő erőművek ellátására.

A megújuló energiaforrásokra is építenek: 2030-ban már az energiafogyasztás 27 százalékát fedeznék így. A szárazföldi szélerőművek bővítését viszont nem tervezik a társadalom ellenállása miatt, ehelyett tengeri szélerőműveket építenének.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.