Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Antarktisz nyugati vidéke és az Antarktiszi-félsziget a bolygó leggyorsabban melegedő területei közé tartozik, a kelet-antarktiszi régió azonban eddig nem sokat tapasztalt meg az éghajlat melegedésből. Ezért a kutatókat nagyon megdöbbentette, amikor szembesültek a helyi növényzet változásának mértékével.

Az Antarktiszra látogatva az ember jeges, fehér vidékre számít. Néhány területen azonban zöld színű, dús mohatelepek emelkednek ki a hó alól egy mindössze hat hétig tartó időszakban” – magyarázta a tanulmányt vezető Sharon Robinson, az ausztráliai Wollongongi Egyetem munkatársa.

A szakemberek rájöttek, hogy a változás hátterében az egyre szárazabbá váló klíma áll. A kutatók szerint ugyanis Kelet-Antarktisz hidegebb, szelesebb és szárazabb lett az éghajlatváltozás, valamint az ózonréteg vékonyodásának együttes hatásai miatt.

Az egykor zöld mohatelepek már sötét vörössé váltak

Az antarktiszi mohák egyébként az egyedüli növények, amelyek képesek életben maradni a kelet-antarktiszi régióban. Robinson szerint noha a mohatelepek csak 4–14 centiméter magasra nőnek, apró állatok, gombák és zuzmók otthonául szolgálnak, vagyis olyanok, mint egy kis erdő, amelynek most legalább a 40 százaléka szárazságtól szenved.

Ha már az Antarktisz:

(forrás: MTI, BBC, Science Daily)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.