Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sok az új kutatási eredmény az Antarktisszal kapcsolatban, köszönhetően a műhold-felvételeknek és a jégben is végezhető geofizikai méréseknek.

Juhász Árpád geológus arra hívta fel a figyelmet, hogy sok az új kutatási eredmény az Antarktisszal kapcsolatban, főként a műhold-felvételeknek és a jégben is végezhető geofizikai méréseknek köszönhetően. Azt is kiemelte, hogy a jégtömegben a nagy hideg ellenére olyan vízzárványok vannak, amelyekben parányi élőlények akár több tízezer vagy több százezer éve önálló ökoszisztémát alkotnak. Nemrégiben pedig a kutatások kimutatták, hogy az Antarktisz belsejében hatalmas területen megsüllyedt a jégtömeg.

A felszínen ebből annyi észlelhető, hogy a jégfelszín egyre mélyebbre süllyed.

Azt, hogy viszonylag pontosan meg lehet becsülni, mennyire változott meg főként az Antartktiszi-félsziget környéke és milyen mennyiségű jég tűnt el, a műholdaknak köszönhető.

A felvételeket időrendbe rakták és felgyorsították, így érdekes mozgásra figyeltek fel: az Antarktisz bármelyik pontjáról szakad le valahol nagy jégtömeg, az többnyire az Antarktisz gleccsereinek a hozadéka.

Pixel Movers & Makers on Twitter

We've been looking forward to making this! Iceberg flux from Antarctica from 1976-2017. Most icebergs travel counter-clockwise around Antarctica before travelling north through "Iceberg Alley" to the ACC. #Antarctica #iceberg #glacier #IcebergAlley @kevpluck @MarloWordyBird https://t.co/MTY0jZMSxv

Amikor a gleccserek elérik a tengerpartot, akkor nem távolodnak el az Antarktisztól, hanem elkezdenek a partok mentén körbeforogni az óramutató járásával ellentétes irányba. A Dél-Amerikának az Atlanti-óceán felé eső oldalán viszont észak felé kezdenek vándorolni, majd lassan elolvadnak és eltűnnek a űrfelvételek sorozatán.

Ez is érdekelhet:

(forrás: MTI)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.