Baljós láncreakciót fedeztek fel a Washingtoni Egyetem kutatói.

Vastagabb levelet növesztenek a növények a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. Na és? – mondhatnánk erre, de messze nem érdektelen a jelenség. A kutatók szerint ugyanis emiatt évente mintegy 5,8 petagrammnyi, vagyis

Ez a mennyiség megközelíti azt a 8,8 milliárd tonnás mennyiséget, amennyi egy év alatt az ember által generált fosszilis üzemanyag-kibocsátással a légkörbe kerül.

„A növények rugalmasak és reagálnak a különböző környezeti feltételekhez. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra" – mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.

Egyelőre nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták – fáknál és fűterményeknél, például búzánál, rizsnél és burgonyánál is. A levél harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez, és megváltoztatja a növény aktivitását, a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást.

Ha ez nem lenne elég:

(Forrás: PhysOrg, MTI)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon