Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Világszerte népszerűvé vált a közösségi kerékpározás: 2013-ban a becslések alapján 500 szolgáltatás működött a világon, egyedül Spanyolországban 200. A legtöbb közösségi kerékpár (6000) Barcelonában gurult, Valenciában és Sevillában városonként 2000 volt a bérelhető bicajok száma.

A Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) kutatói nemrég Európa 12 legnagyobb közösségi kerékpáros rendszerének adatait elemezték – a legfontosabb európai szolgáltató mindegyikének több mint 2000 kerékpárját lehet kikölcsönözni.

Kilenc hagyományos, vagyis mechanikus biciklit ad kölcsön, kettő elektromosat és mechanikust, egy madridi cég pedig csak elektromosat.

Barcelonában is nagyon él a közösségi bringázás

A kutatók kidolgozták az egészségi hatások értékelésének (Health Impact Assessment) módszerét, majd elemezték, milyen egészségi előnyökkel és kockázatokkal jár, ha autó helyett közösségi kerékpárt használnak az emberek. Közlekedési adatokat, egészségi felméréseket, légszennyezettségi mérési eredményeket és közlekedési balesetek adatait felhasználva megbecsülték a testmozgás hiánya, a közlekedési balesetek és a légszennyezés miatti halálozások számát, ezután a nagyobb kerékpárhasználat miatt megelőzhető halálok számát. Megállapították, hogy minden vizsgált városban jót tesz az egészségnek a közösségi kerékpározás.

Az Environment International című folyóiratban megjelent tanulmány szerint összességében évente öt halálozást akadályoz meg, valamint 18 millió eurót (5,6 milliárd forintot) takarít meg az, hogy sok autós közösségi kerékpárra váltott.

Ez is érdekelhet:

(forrás: The Guardian, Science Daily, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.