Kutatók szerint elsősorban a gazdagok felelősek a globális éghajlati krízisért
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az emberek leggazdagabb egytizede okolható a klímaváltozásért – állítja egy friss tanulmány.

xA Leedsi Egyetem kutatói 86 országra kiterjesztett vizsgálatuk során megállapították, hogy

  • a gazdagok a felelősek elsősorban a globális éghajlati krízisért, illetve
  • minél gazdagabbá válnak az emberek, általában annál több energiát használnak fel.

A Nature Energy című folyóiratban publikált eredmények szerint

A szakadék a közlekedés tekintetében a legnagyobb: a leggazdagabb egytized 187-szer több üzemanyagot fogyaszt, mint a legszegényebb egytized. Ennek oka (értelemszerűen az), hogy a legkisebb jövedelemmel rendelkezők ritkán engedhetik meg maguknak, hogy autót vezessenek.

A tanulmány szerint a közlekedésben használt energia 31%-kal növekedhet a század közepéig, ez pedig komoly problémát okozhat:

„Ha a közlekedés továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokra fog épülni, akkor ez a növekedés katasztrofális lesz az éghajlatra nézve.” 

A főzés és fűtés tekintetében jóval kiegyenlítettebb az energiafelhasználás, ám a fogyasztók leggazdagabb 10%-a még így is az összfogyasztás körülbelül egyharmadáért felelős, ami valószínűleg az otthonaik méretével van összefüggésben.

(Rész)megoldások

  • A szerzők szerint a kormányok egyebek között a tömegközlekedés fejlesztése és a nagyobb járművekre vonatkozó magasabb adók bevezetése révén tudnák csökkenteni az autóhasználatot.
  • Egy másik alternatíva az autók elektromosításának felgyorsítása, ám korábbi tanulmányok szerint még ebben az esetben is csökkenteni kellene az autóvezetés iránti igényt.

A kutatók összevetették az egyes országok relatív energiafogyasztását is:

A mutatók szerint a brit állampolgárok egyötöde, a németek 40%-a, Luxemburg teljes lakossága, míg a kínaiak mindössze 2%-a, az indiaiak 0,02%-a van benne a globális energiafogyasztók legfelső 5 százalékában.

A manchesteri Tyndall Központ munkatársa, Kevin Anderson, aki egyébként nem vett részt a tanulmány elkészítésében, szerint

Mint fogalmazott: „a klímakérdés hozzánk, a nagy kibocsátókhoz, a politikusokhoz, üzletemberekhez, újságírókhoz, tudósokhoz kötődik. Amikor mi azt mondjuk, hogy nem kellenek magasabb adók a repülés terén, az azt jelenti, hogy mi nem akarunk kevesebbet repülni. Ugyanez igaz az autóinkra és az otthonaink méretére.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.