A kutatók szerint egyre több eredmény támasztja alá, hogy a légszennyezettség okozta egészségi problémák ma már jócskán túlterjednek a tüdőn. Augusztusban a szakemberek arról számoltak be, hogy a szennyezett levegő „jelentős intelligenciaszint-csökkenést” okoz, 2016-ban pedig a légszennyezésből származó mérgező nanorészecskéket mutattak ki emberi agyszövetekben.

A mostani tanulmány készítői öt olyan nem dohányzó nő méhlepényét vizsgálták meg, akik mind egészséges gyereket hoztak a világra. A kutatók elkülönítették az úgynevezett makrofágokat: a fehérvérsejtek ezen csoportjának elsődleges feladata, hogy bekebelezzék és eltakarítsák a szervezetben egyebek között a baktériumokat és a légszennyezésből származó ártalmas anyagokat.

Az elkülönített sejtek mikroszkópos vizsgálatakor a kutatók 72 sötét szemcsét találtak, amelyeket aztán tovább tanulmányoztak.

A szemcsék nagyon hasonlítottak azokra a koromrészecskékre, amelyeket a tüdőben „járőröző” makrofágok kebeleznek be. Lisa Miyashita, a londoni Queen Mary Egyetem az intézmény munkatársa szerint nagyon valószínű, hogy koromszemcséket találtak a vizsgált méhlepényekben.

Debreceni szmog. Fotó: MTI

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vemhes állatok által belélegzett részecskék a véráramon keresztül eljutnak a méhlepénybe. És bár azt egyelőre a kutatók nem tudják, hogy az általuk talált szemcsék képesek-e eljutni a magzathoz, az eredményeinek azt sugallják, hogy ez nagyon is lehetséges. Ezért a várandós és nem várandós nőknek egyaránt érdemes elkerülniük a nagyon szennyezett környékeket.

Azt már egyébként korábbi kutatások is megerősítették, hogy a szennyezett levegő jelentősen növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát, amely egész életen át tartó egészségi problémákhoz vezethet.

Mindez nekünk különösen rossz hír, mert Magyarországon irtó szennyezett a levegő:

(forrás: The Guardian, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Megdőltek a napi melegrekordok szerdán, 39 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet