Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Brazília elnöke megtalálta, ki a vétkes.

Jair Bolsonaro, Brazília keménykezű elnöke pénteken nyilatkozta a következőket újságíróknak:

Bolsonaro semmféle bizonyítékkal nem állt elő, de 24 órával később egy Facebook live videóban is megismételte a vádjait:

Később azzal is vádolta a színészt, hogy egy Brazília-ellenes összeesküvés tagja.

De hogy jutott el idáig Bolsonaro?

Az év egyik legtragikusabb eseményének számítottak az amazonasi erdőtüzek, amelyek során több tízmillió hektárnyi zöld terület vált a lángok martalékává.

Bár a tűznek gyakran természetes oka van, így szárazság, villámok és forróság, a környezetvédelmi szervezetek és kutatók úgy vélik, hogy a jelenlegi tűzvészt favágók és mezőgazdasági dolgozók okozhatták. Munkájuk során gyakran hoznak létre irányított erdőtüzeket különböző méretű területek megtisztítására, aminek a felügyelete kicsúszhatott a kezükből. A kiirtott részeken további mezőgazdasági munka végezhető, a legtöbb gazda állattartásra használja fel. Jair Bolsonaro, brazil elnök ipart támogató mentalitása sem segíti az ügyet. Az idén brazil elnök nyíltan szimpatizál a fakitermelő cégekkel, háttérbe helyezve az őslakosok érdekeit. Beiktatása óta a környezetvédelmi ügynökség kevesebb büntetést osztott ki, lazított a szabályozásokon, ezzel is támogatva az Amazonas-medence kihasználását, ráadásul a környzetevédő csoportoktól is megvontak mindenféle támogatást.

Bolsonaro ezért úgy gondolja, hogy ezek a környezetvédelmi szervezetek gyújtották fel az esőerdőket, méghozzá bosszúból.

Mivel Leonardo DiCaprio hosszú évek óta kampányol a környezetvédelem mellett és komoly összegekkel támogat nemzetközi, köztük brazil környezetvédő szervezeteket, Bolsonaro logikáját követve már el is jutottunk oda, miért is felelős ebben a katasztrófában a 45 éves hollywoodi színész.

Kedden négy önkéntes tűzoltót tartóztattak le azzal a váddal, hogy gyújtogattak - méghozzá mindenféle bizonyíték nélkül. A rendőrség szerint a céljuk az volt, hogy így segítsenek nemzetközi környezetvédő szervezeteket abban, hogy anyagilag támogassák őket.

Csütörtökön Bolsonaro fia, Eduardo Twitteren közölte, hogy DiCaprio 300 ezer dollárt adományozott „annak a nemzetközi szervezetnek, amelyik felgyűjtotta az esőerdőket”, és azzal vádolta a WWF környezetvédő szervezetet, hogy azok 13 ezer fontot fizettek ugyanennek a szervezetnek olyan fotókért, amelyeken a lángokban álló amazonasi esőerdő volt látható.

A WWF brazil szervezete tagadta a vádakat, hogy partnereinek köze lenne az erdőtüzekhez és ellenzéki politikusok is össztűz alá vették a kissé abszurd és megalapozatlan állításokat tevő Bolsonarót.

Egy jó humorú brazil programozó ihletet kapott Bolsonaro állítását hallva és olyan generátort rakott össze, amely segít megtalálni, mely hollywoodi sztárok felelősek Brazília problémáiért.

Ha rányomunk a generátorra, nekünk az jött ki, hogy a drogprobléma okozója Mila Kunis, a magas adókért Robert De Niro a hibás, az államadósság forrása Tom Hanks, és így tovább.

(Forrás: Guardian, 24.hu)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.