Már az évszázad végére eltűnhet a világ homokos tengerpartjainak fele
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Igen, a globális felmelegedés miatt.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) kutatói műholdfelvételek alapján követték nyomon a homokos tengerpartok állapotának alakulását az elmúlt 30 évben és ennek alapján modellezték, miként befolyásolhatja azokat a jövőben a globális felmelegedés folytatódása, majd végül azt találták, hogy

A kutatók szerint a homokos partokat fenyegető veszély mértéke attól függ, miként alakul a globális hőmérséklet 2100-ig. A magasabb hőmérséklet emelkedő tengerszintet és hevesebb viharokat jelent egyes térségekben, ami növeli a hullámokba vesző strandok hosszát. A tanulmányban két forgatókönyvet vett figyelembe a kutatócsoport, az egyik 2,4 Celsius-fokos átlagos globális hőmérsékletemelkedéssel számol az évszázad végére, a másik ennek a duplájával.

A világ tengerpartjainak egyharmadát kitevő homokos strandok jelentős értéket képviselnek a kikapcsolódás, a turizmus és a vadvilág szempontjából, emellett a tengerparti településeket a hullámoktól és viharoktól védő természetes akadályt képeznek.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a partvidékeket már most is erősen sújtja az emberi tevékenység, például a beépítés vagy a szárazföldi gátak létesítése, amely miatt kevesebb, a strandok regenerálódásához szükség hordalék kerül az óceánokba.

A strandok eróziója különféle mértékben érinti a világ országait

A nyugat-afrikai Gambia és Bissau-Guinea homokos tengerpartjának akár több mint 60%-át is elveszítheti, és hasonlóan komorak a kilátások Irak, Pakisztán, a La Manche-csatornán fekvő Jersey szigete vagy a csendes-óceáni Palau esetében is.

Több ezer kilométernyi homokos part tűnhet el az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Kínában, Iránban, Argentínában és Chilében is.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.