Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egészen új szempont is felmerült a fogantatással kapcsolatban.

A Utahi Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között. Tanulmányukban a kutatók arra jutottak, hogy a Utah állam legsűrűbben lakott régiójában – Wasatch Front – élő nőknél magasabb, 16 százalékos a vetélés kockázata a szennyezett levegőnek való rövid távú kitettség hatására.

Matthew Fuller és Claire Leiser kutatók retrospektív kutatást végeztek több mint 1300 várandós nő részvételével, akik a 20. hét előtt bekövetkezett vetélést követően fordultak segítségért az egyetemi kórház sürgősségi osztályához 2007 és 2015 között (a Utah államon kívül élőket kizárták a kutatásból).

A kutatók megvizsgálták a vetélés kockázatát egy három- vagy hétnapos időszakban, amely a levegőben lévő három fő szennyezőanyag – nitrogén-dioxid, ózon, és finomszemcsés anyagok, vagyis a mikroszkopikus por- és koromszemcsék – koncentrációjának csúcspontját követte.

A Wasatch Front területén, elsősorban a téli hónapokban egy-egy rövidebb időszakra jelentősen romlik a levegő minősége. A szakértők hat különböző minőségű területet határoztak meg, és megfigyelték mind a hat területen a páciensek adatait. Megállapították, hogy

Fuller a várandós nőknek javasolta a részecskéket kiszűrő arcmaszk használatát, a belső terek légszűrését, valamint a szabadtéri fizikai aktivitás mellőzését a szennyezettebb napokon. Sőt, azt is, hogy ha lehetséges,

"Bár egy igazán különleges földrajzi területen élünk, a problémák, amelyekkel a légszennyezettség terén szembesülünk, egyáltalán nem különlegesek. Ahogy a bolygó melegszik és a népesség növekszik, a légszennyezettség egyre nagyobb gondot jelent, és nemcsak a fejlődő országokban, hanem az Egyesült Államokban is" – fogalmazott.

Mit tehetünk a légszennyezés ellen? Például:

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.