Megtisztítják az Esztergom-környéki volt szovjet harckocsiúsztatót
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A volt szovjet gyakorló- és lőtér környezeti kármentesítése 2,7 hektárt érint.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) megkezdte az esztergomi Strázsa-hegy közelében lévő volt szovjet gyakorló- és lőtér környezeti kármentesítését. A korábbi környezetvédelmi felmérések szerint a volt katonai terület két helyszínen is szennyezett, ezek a területek ráadásul

A szovjetek által létesített volt üzemanyag-tároló területén a talaj szénhidrogénnel szennyezett, a DINPI strázsa-hegyi bemutatóközpontja melletti négy tavat pedig harckocsiúsztatónak használták, ott az iszapban fémeket is kimutattak.

A 400 millió forintba kerülő munkálatok során az üzemanyag-tárolónál a szennyezett földet kitermelik, a tavakban lévő szennyezett iszapot pedig szikkasztás után ártalmatlanítják. A beavatkozás előtt a halakat, kétéltűeket, hüllőket ideiglenes élőhelyre telepítik.

Őszre végeznek a tavak kármentesítésével és az élőlények visszatelepítésével őszre végeznek. A volt üzemanyag-tárolónál a betonlétesítmények bontását is elvégzik, ott 2021 augusztusára állhat helyre a természetes állapot.

Nem a szovjetek kezdték

A területet már a monarchia idején katonai gyakorlatokra használták. Az első világháború után Esztergom határvárossá vált, ezzel megnőtt katonai szerepe. A második világháború után 1956-ig a Strázsa-hegy a magyar honvédség gyakorlótere volt, 1956-tól a szovjet déli hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: DINPI, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.