Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ez rekord.

Minden korábbinál magasabbra, negyven százalék fölé emelkedett tavaly a környezetbarát, megújuló forrásból előállított villamos energia aránya a németországi áramtermelésben. Az ipari felhasználásra szánt energiát nem számítva 542,49 terawattóra (TWh) villamos energiát termeltek 2018-ban.

Ennek 59,6 százalékát nem megújuló forrásból – többnyire szénből – állították elő, a

Leginkább a napenergia felhasználására épülő termelés nőtt, éves szinten 16 százalékkal 45,7 TWh-ra. Az év közbeni csúcsot július 2-án 13.15-kor regisztrálták, amikor 32 gigawatt energiát, vagyis a teljes áramtermelés 39 százalékát termelték napelemek.

A megújulók közül továbbra is a szélenergia áll az első helyen, 111,35 TWh-val, ami a teljes évi áramtermelés 20,4 százaléka. A szél energiájára épülő termelés így a második legnagyobb hozzájárulást adja a németországi áramtermeléshez, a 24,1 százalékkal az első helyen álló barnakőszén után.

A megújuló forrásokat kihasználó áramtermelés előretörését jelzi, hogy

A termelési szerkezet átalakulását mutatja az is, hogy a nap-, és a szélerőművek együttvéve nagyjából 157 TWh-t kitevő éves termelése meghaladja a széntüzelésű erőművek és az atomerőművek termelését.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme – ISE/MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.