A mikroműanyagok teszik ki az óceánokat szennyező "műanyag leves" jelentős hányadát.

Többek között műszálas ruhákból és autógumikból származó mikroműanyag-részecskék (öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyagrészecskék) az óceánokban sodródó műanyagszemét mennyiség akár 30 százalékát adhatják. Sok fejlett országban – ahol hatékony a hulladékkezelés – nagyobb mértékben járulnak hozzá az óceánok szennyezéséhez, mint a nagyobb plasztikhulladékok – figyelmeztetett új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Az évente az óceánokba kerülő nagyjából 9,5 millió tonnányi plasztikhulladék 15-31 százalékát tehetik ki ezek a mikroműanyagok, amelyeknek csaknem kétharmada

Stabil kémiai szerkezetük miatt a mikroműanyagok rendkívül ellenállóak, a mikroorganizmusok képtelenek őket lebontani. A tengeri állatok, halak, kagylók, tengeri madarak véletlenszerűen elfogyasztják a mikroműanyagokat, amelyek ezáltal pusztítják a tengeri élővilágot.

A mikroműanyagok gyakran a tengervíz felszínén lebegnek, de felhalmozódhatnak az iszapban, mikroorganizmusokhoz tapadva. Az Északi-sarkvidékhez hasonló törékeny ökoszisztémákra gyakorolt hatásuk pedig még mindig ismeretlen, pedig a mikroműanyagok befolyásolhatják a jégképződést és a jégolvadást is.

(Forrás: MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon