Ide-oda hordanak egy fasort Bécsben, és erre jó okuk van
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Október végéig abba sem hagyják.

Október végéig hat sűrűn beépített bécsi kerületben vendégeskedik az a mobil fasor, amellyel a városi fák jelentőségére akarják felhívni a figyelmet. A tíz mezei juhar és madárberkenye mindenhol egy hónapig marad, ezalatt a lakók gondoskodnak róluk.

Kerületről kerületre vándorol egy fasor Bécsben, hogy ezzel is a fák városi klímára gyakorolt jótékony hatására hívják fel a figyelmet. A mobil fasor Währingben, az Antonigasse 20. előtt kezdi turnéját, ahol egy hónapig marad. Ezt követően még öt kerületben varázsolnak zöld oázist a szürke házfalak közé.

A fasor, vagy inkább fasorocska tíz fából, mezei juharból és madárberkenyéből áll, amelyek jól bírják a városi környezetet. A 3,5 méter magasra is megnövő fákat polipropilénszálból szőtt tartókba ültetik, amelyek biztosítják, hogy a felesleges víz elfolyhasson, ugyanakkor ne száradjon ki túl gyorsan a növény gyökérzete.

Négy asztalból és padokból álló pihenőhely is tartozik a vándor fasorhoz, ahol a lakók információkat kapnak arról, milyen fontos szerepet játszanak a városi fák a klímaváltozás negatív hatásainak és a hőszigetjelenség ellensúlyozásában, és azt is megtudhatják, mit tesz a kerületük a fák és a zöldterületek védelme és növelése érdekében. A lakóközösségek rendezhetnek pikniket is a fák alatt, de a gondozás is az ő feladatuk. Azért pedig, hogy a projekt tényleg igazán zöld legyen, a fákat lehetőség szerint teherbiciklikkel költöztetik.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Daniel Auer. A nyitókép illusztráció, egy erősen jövőbeli állapotot ábrázol.)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.