Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Melegedünk, de nemcsak a hőmérséklet nő, hanem az üvegházhatású gázok koncentrációja is.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kiadta a globális éghajlat állapotáról szóló szokásos évi klímajelentését, amelyből kiderült, hogy

– a különösen érintett területek közé tartoztak Ausztrália, Alaszka, Észak-Oroszország, Kelet-Európa és Dél-Afrika bizonyos területei.

A világ meteorológiai szolgálatai és egyéb fontos intézményei által szolgáltatott adatokat összegző mutatók szerint 2019-ben a globális átlaghőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb a 19. század második felében mért átlaghőmérsékletnél ennél melegebbet csupán 2016-ban jegyeztek fel, akkor a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás kora előtti szintet.

A szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid mennyisége folyamatosan növekszik a légkörben, mostanra elérte az iparosodás kora előtt, 1750-ben mért érték 147, 259, illetve 123%-át. A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével felszabaduló szén-dioxid globális kibocsátása pedig elérte a rekordot jelentő 36,6 milliárd tonnát, amelynek nagyjából a felét nyeli el a növényzet és az óceánok.

Továbbá az is kiderült, hogy...

  • Az antarktiszi ózonlyuk viszont a legkisebb kiterjedésű volt 2002 óta, miután az Antarktisz feletti sztratoszférában kialakult abnormálisan meleg hőmérséklet drámai mértékben korlátozta az ózonveszteséget szeptemberben és októberben.
  • Az óceánok hőtartalma tavaly volt az eddig mért legmagasabb.
  • A globális átlagos tengerszint magassága rekordot döntött 2019-ben, míg az arktiszi és antarktiszi tengeri jég kiterjedése jóval az átlag alatt volt.
  • A gleccserjég tovább fogyatkozott immár a 32. egymást követő évben.

A jelentés a legjelentősebb globális éghajlati események közé sorolja az Ausztráliát sújtó aszályt és a szélsőséges bozóttűzszezont – a tavalyi volt a legmelegebb és legszárazabb év Ausztráliában az időjárási feljegyzések kezdete óta.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.