2010-ben az elsők között mutatta be tisztán elektromos hajtású autóját a Nissan, és most szintén élen jár az elhasználódott akkumulátorok újrahasznosításában: olyan köztéri lámpát tervezett, amihez nincs szükség elektromos hálózatra.

Teljes rendszert mutatott be az áramhálózat nélküli közvilágításra a Nissan. A modern formájú, 4,2 méter magas lámpaoszlop tetejében egy 78 x 40 centiméteres napelem kapott helyet, az így nyert energiát pedig az oszlop talpába épített kiszuperált Leaf akkumulátor tárolja. A telep a kapacitásából már vesztett annyit, hogy elektromos autóhoz nem használható, de a napelemes lámpát még simán képes kiszolgálni.

Elsőként Japánban, a Fukusima közelében lévő Namie városában építenek ki olyan közvilágítási rendszert, amely az elektromos hálózattól teljesen függetlenül, csak napenergiával és Leaf akkumulátorokkal működik, akár áramszünet esetén is. De ez a lámpaoszlop jó lehet eddig elszigetelt helyek megvilágítására is, hiszen a Nissan szerint a Föld lakosságának még mindig a 17 százaléka él elektromosság nélkül.

Nem csak a Nissan dolgozik az akkumulátorok újrahasznosításán, itt a BMW megoldása:

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon