Sok tonna szeméttel együtt.

Attól még, hogy a szó szoros értelmében sor kígyózik a világ tetejére, a Mount Everest megmászása továbbra is nehéz és életveszélyes – a mászók magukkal vannak elfoglalva, amikor oxigénhiánnyal és hányingerrel küzdve lefelé haladnak, nem azzal, hogy eltakarítsanak maguk után. Az expedíciók 30 ezer dollár per fős költségében nincs benne a szemétszedés, ezért a hegyen, sokszor a jégbe fagyva ott maradnak a sátrak, kiürült oxigénpalackok, kajamaradványok és csomagolásuk.

Dawa Steven serpa, aki tizenkettedik éve segít megtisztítani a hegyet a mászók után, azt mondta, volt, hogy egy sátrat egy órán át szabadítottak ki a jégből – hogy ki hagyta ott, azt nem tudni, mert arra még volt ereje, hogy az azonosító jelzéseket kivágja róla.

Eddig összesen mintegy húsz tonna szemetet hoztak le a hegyről, ami ugyanolyan életveszélyes feladat, mint a csúcs meghódítása. Hogy a mostani idény után mennyi hulladék maradt, az majd akkor derül ki, ha elolvad a hó, ám a becslések szerint legalább öt tonnát.

Ezenkívül gondot jelent, hogy sok hegymászó egyszerűen lyukat fúr a hóba, ha vécézni akar, ám olvadáskor – ami a globális felmelegedés miatt ott is egyre gyakoribb és nagyobb mértékű – az ürülék a vízzel együtt lefolyik a hegyről

A megoldásra több javaslat is van: olyan zacskók, amelyek az ürülékkel együtt lebomlanak, vagy a felszerelések kötelező leltárba vétele a mászás előtt és után, ha pedig hiány van, akkor a mászó nem kapná vissza a négyezer dolláros letéti díjat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Globalnews)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon