Egyre nagyobb gondot okoz a műanyag a világon
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A skóciai Heriot-Watt Egyetem kutatói szerint akár száznál több mikroműanyag-szemcsét is lenyelhet az ember a főétkezések során. Mint kiderült, a műanyagszemcsék – amelyek főként bútorszövetekből és szintetikus textíliákból származnak – a házi porral keveredve hullanak az ételekre.

A kutatók porfogó ragasztócsíkokat tartalmazó Petri-csészéket helyeztek az asztalokon lévő lapostányérok mellé a főétkezések alkalmával három háztartásban. Arra jutottak, hogy egy húszperces étkezés során akár 14 műanyagszemcse is összegyűlt a Petri-csészékben, ami azt jelenti, hogy egy átlagos lapostányérra körülbelül 114 műanyagszemcse hullik rá ennyi idő alatt.

A kutatók érdekességképpen összevetették az éti kagylókban és az otthon elkészített ételekben előforduló mikroműanyag-szemcsék mennyiségét.
Arra jutottak, hogy kevesebb mint két mikroműanyag-szemcse található egy kagylóban, tehát ezek elfogyasztásával évente nagyjából 100, míg az ételekre hulló házi por révén 20–70 ezer mikroműanyag-szemcse kerülhet egy átlagember szervezetébe.

Julian Kirby, a Friends of the Earth szervezet munkatársa szerint további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy megtudjuk, a környezetben előforduló műanyagszemcsék milyen hatással lehetnek az emberi egészségre.

Ezközben:

(forrás: MTI, Heriot-Watt University, BBC)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.