Panelház mint modern, fenntartható lakásmegoldás

Energiatakarékosság, környezettudatosság – nem ezek jutnak eszünkbe a panelházakról. Pedig lehetnek ezek is a jellemzőik.

Az amerikai St. Louis-beli Washington Egyetem diákjai előregyártott betonelemekből terveztek fenntartható otthont néhány évvel ezelőtt. A napelem ma már nem különlegesség, az viszont igen, hogy a beépített ereszcsatornáknak köszönhetően a függőleges kertekben egész évben termeszthetők zöldségek.

A csapat szerint a ház bizonyítja, hogy a beton is fenntartható építőanyag, a faépítmények alternatívája. A normál betonból, szigetelésből és ultra nagy teljesítményű betonból rétegelt épület ellenáll a tűznek, a nedvességnek, a penésznek, bírja a földrengéseket és az extrém időjárási körülményeket is.

Az önellátás volt a tervezés egyik fő szempontja: a napelem adja a szükséges áramot, a víz-víz hőszivattyú a forró vizet a háztartási használatra, valamint a padlóban és a plafonban elhelyezett fűtő-hűtő rendszer számára. A hidroponikus rendszer pedig a kiskert számára biztosítja a vizet.

Ahogy a rendes panelházaknál, ennek elemeit is előre gyártják – házgyárak, ha még emlékszünk rájuk –, de a helyszínen szerelik össze, ezzel is energiát spórolva.

Ez is érdekelhet:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon