Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A globális felmelegedéssel és az ivóvízhiánnyal egy ideje próbáljuk felvenni a harcot – ugye épp pár napja jött a szomorú hír, hogy Fokváros lehet az első nagyváros a világon, amely kifogyhat az ivóvízből. Azonban van itt még egy környezetvédelmi probléma, amely ellen a Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szakemberei küzdenek egy ideje, ez pedig nem más, mint az elsivatagosodás.

A növekvő globális fenyegetettség miatt még 1996-ban létrehozta az ENSZ a sivatagosodás elleni konvencióját, amelyhez ma már közel 200 ország csatlakozott.

A termőföldek egyik legnagyobb ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely során a termőföld annyira kiszárad, hogy mezőgazdasági művelésre lényegében alkalmatlanná válik – ezt többek között éghajlati okok, a mikroklíma változása, a népesség növekedése, az erdőirtás és a túllegeltetés is okozhatja.

És hát ugye az elsivatagosodás Kínában nagyon aktuális probléma, szerencsére az ázsiai ország illetékesei elsők között ismerték fel, hogy hatóságilag is küzdeni kell ellene, így még 2002-ben elfogadtak egy erre vonatkozó törvényt. Azóta számos sikeres projekten vannak túl, legutóbb pedig az észak-kínai város, Erdos került a sorra, ahol egy új technológiai módszert teszteltek, amellyel hatékonyan lehetne az elsivatagosodott, terméketlen talajt újra megművelhetővé tenni:

(via)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.