Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kampány indult, hogy a csendes-óceáni Szemét-szigetekre legyen az Egyesült Nemzetek Szervezetének legújabb tagországa.

A cél nem az, hogy szerencsétlenek tengődjenek a bolygó egyik leginkább lehangoló területén, hanem a figyelemfelkeltés:

Ezért a LADbible brit médiacsoport és a Műanyag Óceán Alapítvány összefogott, hogy az ENSZ hivatalosan is nyilvánítsa országgá a gigantikus Szemét-szigeteket – akkor ugyanis rá is vonatkozna rá az ENSZ Környezetvédelmi Chartája, ami kimondja, hogy a tagoknak együtt kell működniük a Föld ökoszisztémája egészségének és integritásának megőrzése, védelme és helyreállítása érdekében.

Az államok jogairól és kötelezettségeiről szóló 1993-as montevideói egyezmény szerint egy valódi országnak kell legyen területe, kormánya, állampolgárai, és képesnek kell lennie interakcióba lépnie más államokkal.

Van tehát néhány teendő, de a kampány indítói dolgoznak a szükséges intézkedéseken. Állampolgárokat például online toboroznak, a cél 150 ezer fő, ebből e sorok írásakor majdnem 120 ezer már megvan – itt csatlakozhatsz, ha fontosnak tartod a kezdeményezést.

A kampánynak több magas rangú támogatója is van, például Al Gore – akit az ország első tiszteletbeli állampolgára is lett –, és Mo Farah szomáliai származású brit hosszútávfutó olimpiai bajnok.

A LADbible marketingvezetője, Stephen Mai szerint a Szemét-szigeteknek szüksége lesz hivatalos zászlóra és pénznemre, nemzeti himnuszra és nemzeti labdarúgó-válogatottra – csak azért sem sütünk el egy poént az utóbbival kapcsolatban.

Meglátjuk, hova jut a kezdeményezés, és mit kezd majd az ENSZ a beadvánnyal – mi mindenesetre drukkolunk a gombáknak.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.