Közelebb jutottunk a Földünket sújtó egyik fontos természetvédelmi probléma megoldásához

A Joule című szaklapban közölt friss tanulmányban a kanadai Carbon Engineering azt írta, tonnánként 100 dollárnál (27 ezer forint) kisebb összegért képesek egy tonna szén-dioxidot kivonni a levegőből. Ez pedig durva előrelépés lenne, mivel a jelenlegi becsült ár 600 dollár körül van.

A tudósok kissé gyanakodva tekintenek azokra a találmányokra, amelyek veszélyesnek tűnnek és amelyekkel el lehetne vonni a figyelmet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének igencsak körülményes feladatáról. Mert ugye voltak már tervek űrbéli nappajzs építésre, na meg arra is, hogy a tengerbe szén-dioxidot magába szívó anyagok telepítsenek.

Az elképzelést az 1990-es évek közepén dolgozta ki egy Klaus Lackner nevű tudós, azóta néhány technológiai cég költséges prototípusokat fejlesztett ki ennek alapján.

A technológia a zöld növények tevékenységét utánozná

A kanadai Carbon Engineering – Bill Gates és egy kanadai befektető finanszírozásával – 2015 óta működteti a levegőből napi egy tonna szén-dioxidot kivonó eljárás prototípusát.

Az Amerikai Fizikusok Társasága egy 2011-es tanulmányában 600 dollárra becsülte egy tonna szén-dioxid kivonását közvetlenül a levegőből. A Carbon Engineering szerint létező technológiák alkalmazásával ezt a költséget 100 dollárosra lehetne csökkenteni. David Keith, a Harvard Egyetem kutatója, a cég alapítója elmondta, hogy a fejlesztés révén szeretnék a kivont gázt nyersanyagként használni a (szintetikus) folyékony üzemanyag előállítására.

Ez is érdekelhet:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon